ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İrticai sermayenin girişi engellenecek

İrticai sermayenin girişi engellenecek
YAYINLAMA: 24 Haziran 2020 / 21.05
GÜNCELLEME: 24 Haziran 2020 / 21.05
15 Ekim’de TBMM’ye sunulan Devlet İhale Kanunu Taslağı’na genelde olumlu bakılırken, bazı maddelerin yersiz ve sakıncalar içerdiği ifade edildi.

 

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, arazi ve zemin etüdü ile deprem ve doğal afetler dışındaki tüm işler için uygulama projesi, arazi ve zemin etüdü zorunluluğu aranması gerektiğini belirtti. Yasaklar ve cezai sorumluluğun değerlendirilmesinde sicilleri tutulan yüklenicilerin bilgilerinin TMMOB ve bağlı Odalara verilmesini savunan Uygur, özel yapılar için geliştirilen konsepte kamu yapılanmanın da dahil edilmesi gerektiğini, müteahhitliğin mutlaka yeniden gözden geçirilmesinin ve yüklendikleri işleri izleme komisyonları kurulmasının şart olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili Sabah’ım sorularını yanıtlayan İMO Başkanı Uygur, yasanın önce olumlu yanlarına değindi. Tasarıya bakıldığında ÇED raporunun ihalede aranmasını akılcı bir yaklaşım olarak değerlendirdiklerini belirten Uygur, “Teminat olarak kabul edilecek değerler arasında ‘özel finans kurumlarının, hazine tahvil ve bonolarının çıkarılması sağlıklı bir yaklaşımdır. Böylece yurt dışı kaynaklı irticai sermayenin ülkemize sızması engellenebilecektir. Hazine bono ve tahvillerinin kabul edilmemesiyle de, bu tür yatırım enstrümanlarına sahip olan banka ve firmaların tekeli kırılmış olacak.

Özellikle hazine bono ve tahvillerinin sağladığı güven yerine gerçek rekabet süreçleri devreye girebilecek. Bu tür enstrümanlara bağlı hareket edenlerin yüksek kırımları engellenebilecek. Aynı mantık çerçevesinde yabancı banka ve kredi kuruluşlarının kontrol garantisi üzerine verilecek teminat mektuplarının da limit içi olma şartının tasandan çıkarılması olumlu. Ancak yabancı sermaye girişini teşvik etmek anlayışı ile bu uygulama, hükümetin yaklaşımıyla çelişkilidir. Kaynaklan verimli kullanım yanında ihalelerde kamuoyu denetiminin esas kılınması önemli olmakla birlikte, kamuoyu denetiminin nasıl gerçekleştirileceği belirsiz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *