ANASAYFA arrow right Güncel

İran İnsan Hakları Örgütü: Protestolarda 448 kişi öldü

YAYINLAMA: 30 Kasım 2022 / 14.51
GÜNCELLEME: 30 Kasım 2022 / 14.51
Raporda geçen haftaki protesto gösterilerinde 12’si Rojhilat kentlerde olmak üzere İran genelinde toplam 16 kişinin İran rejim güçlerince öldürüldüğü açıklandı.

İran İnsan Hakları Örgütü, resmi internet sitesinden İran ve Rojhilat’taki protesto gösterilerinin yeni bilançosunu açıkladı.

Yayınlanan raporda bugüne kadar 60’ı çocuk 29’u kadın olmak üzere en az 448 kişinin katledildiğini açıkladı. Ulaşılan rakamların ise belgelerle teyit edilebilen kişilere ait olduğu bildirildi.

Raporda ayrıca geçen haftaki protesto gösterilerinde 12’si Rojhilat’taki kentlerde olmak üzere İran genelinde toplam 16 kişinin İran rejim güçlerince öldürüldüğü açıklandı.

İran İnsan Hakları Örgütü bilançonun toplam 26 kentten elde edilen verilerle oluşturulduğunu, en ağır bilançonun ise Sistan-Belucistan, Sine, Batı Azerbaycan, Mazendaran ve Kirmaşan kentlerinde yaşandığını kaydetti.

Ne olmuştu?

Doğu Kürdistan'ın Sakız kentinden başkent Tahran'a akrabalarını ziyarete gelen 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini, erkek kardeşinin kullandığı aracı durduran ahlâk polisince gözaltına alınmıştı. Kardeşine, nasihat edilip serbest bırakılacağı söylenerek götürülen genç kadının, gözaltına alındıktan iki saat sonra komaya girdiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü ortaya çıktı.
İran devlet televizyonu Amini'nin dövüldüğü iddialarını yalanlayarak, polisin genç kadını "nasihat etmek ve eğitmek" üzere karakola götürdüğünü ve orada kalp krizi geçirdiğini söyledi. Amini'nin akrabaları, kadının herhangi bir kalp rahatsızlığı olmadığını açıkladı.
Devlet televizyonu bir polis karakolunda Amini olduğu söylenen bir kadının oturduğu koltuktan bir yetkiliyle konuşmak üzere kalktıktan sonra yere düştüğünü gösteren güvenlik kamerası kayıtları yayınladı. Ancak, görüntülerden kadının Amini olduğu doğrulanamadı.
Amini'nin dövülerek öldürüldüğü yolunda sosyal medyada yayılan iddialarını reddeden Tahran emniyeti ise konuyla ilgili açıklamasında, "Ayrıntılı araştırmalara göre, Amini'nin araca alınması sonrasında ve tutulduğu karakolda fiziksel bir temas olduğunu" reddetti.
Ancak, İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Amini'nin ahlâk polisince dövülmesi nedeniyle komaya girdiğini duyurdu.
VoA'nın haberine göre genç kadının karakolda ölümünü eleştiren sosyal medya yorumcuları arasında, sözünü sakınmamasıyla tanınan reformcu eski milletvekili Mahmud Sadıki, Ayetullah Ali Hamaney'i olayla ilgili kamuoyuna açıklama yapmaya çağırdı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *