ANASAYFA arrow right Dünya

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı: Erişim engeli kararları “anayasaya aykırı”

İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı: Erişim engeli kararları “anayasaya aykırı”
YAYINLAMA: 16 Şubat 2021 / 19.00
GÜNCELLEME: 16 Şubat 2021 / 19.00
İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, yargının bazı internet sitelerine yönelik erişimi engelleme kararı çıkarmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.

"İtimad" gazetesine konuşan Cehromi, yabancı sosyal medya platformlarına getirilen erişim yasağını uygulamadığı gerekçesiyle hakkında açılan soruşturmaya ilişkin açıklamalar yaptı. Cehromi, 20 Ocak'ta savcılığa çağrılarak ifadesinin alınmasının Instagram'a yönelik yargı kararının uygulanmamasıyla ilgili olduğunu belirterek, "Fars eyaletinde bir mahkeme Instagram'a erişim engeli kararı çıkarmıştı ancak bu karar hukuki açıdan sorunlu ve uygulanamaz bir karardı" dedi.

“Erişim engeli hukuka aykırı”

Bakan Cehromi, "Anayasa'nın 25'inci maddesine göre, sansür yasaktır. Yasa, ceza örneklerinde engelleme yerine arıtmayı öngörüyor." ifadelerini kullandı.

İran'da birçok internet sitesine uygulanan erişim engeli kararlarının bu nedenlerle hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Cehromi, "internet sitelerinin bir hakimin ya da çalışma gruplarının kararlarıyla engellenemeyeceğini" dile getirdi.

Cehromi, "internetin zararlarını önlemek" ve "siber savunmayı desteklemek" amacıyla İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in talimatıyla 2012'de kurulan Siber Alem Yüksek Konseyi tarafından alınan kararları görmezden gelmekle suçlanmış ve 20 Ocak'ta İran Genel Başsavcılığının hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine savcılıkta ifade vermişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *