ANASAYFA arrow right Güncel

İran doğalgazı kıstı: Kış soğuk ve elektriksiz geçebilir

İran doğalgazı kıstı: Kış soğuk ve elektriksiz geçebilir
YAYINLAMA: 21 Ocak 2022 / 19.48
GÜNCELLEME: 21 Ocak 2022 / 19.48
BOTAŞ, İran’ın Gürbulak-Ağrı giriş noktasından sağlanan doğalgazı 10 gün süreyle kestiğini açıkladı. Enerji Bakanlığı sanayi kuruluşlarına ‘Doğalgaz tüketimini düşürün’ uyarısı yaptı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Genel Müdürlüğü (BOTAŞ), İran’ın Gürbulak-Ağrı giriş noktasından sağlanan doğalgazı iletim hattında meydana gelen bir arıza nedeniyle 30 Ocak’a kadar kestiğini açıkladı.

BOTAŞ, arızanın daha kısa sürede giderilmesi için girişimde bulunulduğunu bildirdi ancak elektrik ve doğalgaz sistem dengesini korumak için yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ile elektrik santrallerinde tüketimde kısıtlamalar yapılacağını duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise sanayi tesisleri ve elektrik santrallerinde tüketim kısıtlamaları yapılacağını doğruladı. Bakanlık tüketicilerin kısıtlamalardan etkilenmemesi için tüm önlemlerin alındığını bildirdi. BOTAŞ’ın açıklamanın sonrasında Bakanlık şu açıklamayı yaptı: "Elektrik ve doğal gaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak ve kesinti planları önceden bildirilmek suretiyle doğal gaz ve buna bağlı olarak da elektrik tüketiminde kısıtlamalar yapılacaktır. Mevsim normallerinin altında seyreden olumsuz hava koşullarına rağmen diğer tüketicilerin kısıtlamalardan etkilenmemesi için tüm önlemler alınmıştır."

Sanayici tüketimi azaltmazsa cezalı fatura ödeyecek

Ayrıca Bakanlık sanayi kuruluşlarına “Doğalgaz tüketimini düşürün” uyarısı gönderdi.

Bakanlık, “Kullanıcı Birliklerine” yönelik gönderdiği “gizli” ibareli yazıda, “Ülkemizde arz-talep dengesinin sağlanmasında karşılaşılan güçlükleri bertaraf edebilmek ve sistem dengesinin sağlanabilmesi için gerekli ilave tedbirlerin alınması ve uygulanması zarureti doğmuştur” dedi ve bu sabah 08.00’dan itibaren ikinci bir bildirime kadar, doğalgaz tüketiminin yüzde 40 azaltılmasını istedi.

Bu durumda sanayi kuruluşları Enerji Bakanlığı'nın gönderdiği talimatı dikkate alıp, doğalgaz kullanımını yüzde 40 düşürmek zorunda. Talimata uyulmaması durumunda sanayici, yüzde 60'ı geçtiği her birim için cezalı tarifeden fatura ödemekle karşı karşıya kalacak.

İSO Başkanı: Üretim üzerinde büyük stres yaratacak

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, BOTAŞ'ın yüksek miktarda gaz çeken bazı sanayi kuruluşlarına uygulayacağı doğalgaz kısıntısı kararının üretim üzerinde büyük bir stres yaratacağını söyledi.

Bahçıvan, son aylardaki maliyet artışlarının en ağır yükünü sanayiciler olarak ciddi bir şekilde üstlendiklerini belirtirken şunları kaydetti:

“Enerji Bakanlığı’ndan yapılan son açıklama, kış aylarının da etkisiyle doğalgaz tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandığını ortaya koyuyor. Bu sıkıntılara bir önlem olarak, sanayide kullanılan doğalgaz kullanımında yüzde 40 gibi çok ciddi bir kısıntıya gidilmesi planlanıyor.

“Bundan 6 ay önce dünyadaki enerji maliyet ve arzında ciddi sıkıntıların bizleri beklediğine ilişkin işaretleri hep birlikte takip etmiştik. Nitekim son aylarda başta doğalgaz olmak üzere enerjideki maliyet artışlarının büyük bir bölümü zaten sanayici tarafından fedakâr bir şekilde karşılanmaktadır.

“Ağır sanayi sektörlerimizde çok daha katlanılmaz olan bu maliyet bedeline şimdi de arz üzerinden bir bedel ödetilmesi kabul edilemez. Bir yandan ihracata dayalı bir büyüme için elimizden gelen gayreti gösterirken, başta ihracatçı sektörlerimizi vuracak olan bu karar, fabrikalarımız üzerinde çok ciddi bir üretim ve planlama stresine yol açacaktır.

“Maliyetler üzerinden zaten aylardır belli bir fedakarlığa katlanan sanayicilerimizin şimdi de arz cephesinde bu sorunla karşı karşıya kalması hiç kuşkusuz verimliliği, üretim kalitesini, sevkiyatı ve daha birçok konuyu olumsuz etkileyecektir. Arz kanallarındaki sorunlardan kaynaklanan bu sıkıntıların, en kısa zamanda çözüme kavuşacağını umuyorum.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *