ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Irak’a ikinci sınır kapısı istiyorlar

Irak’a ikinci sınır kapısı istiyorlar
YAYINLAMA: 25 Ocak 2023 / 12.32
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2023 / 12.32
Güneydoğu Anadolu ihracatçı birlikleri yetkilileri, Irak’a daha fazla ihracat yapılabilmesi için Türkiye-Irak arasında ikinci bir sınır kapısının açılmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yetkililer, 1990 yılından beri Irak’ta yaşanan gelişmelerin Türkiye-Irak arasında ikinci bir sınır kapısının gerekli olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Irak’ın, Türkiye ve özellikle de Güneydoğu Anadolu bölgesi için hayati önem taşıyan büyük bir pazar olduğunu ifade eden yetkililer, şöyle konuştular: “Birinci körfez krizi ile birlikte, Türkiye’nin Irak’a yaptığı ihracat olumsuz yönde etkilendi ve 1997 yılında durma noktasına geldi. Kısacası, 12 yıldan beri Irak pazarı iyi değerlendirilemiyor. Bölgemizden, başta canlı hayvan olmak üzere bir çok alanda Irak ambargosundan olumsuz yönde etkileniyor. Şimdi, önümüzde yeni bir süreç başladı. Irak’ta, eski rejim yıkıldı, yeni bir yönetim iş başına geldi. Irak, yeniden yapılandırılmaya çalışılıyor. Ekonomik açıdan, bu gelişmeleri yakından takip edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.”

ABD tarafından Irak’ın yeniden yapılandırılmaya çalışıldığını kaydeden yetkililer, şöyle devam ettiler:

“Türkiye, uygulanan ambargo nedeniyle 12 yıldan beri Irak pazarını iyi değerlendiremediği için ekonomik açıdan çok büyük zararlar gördü. Şu anda, Irak yeni bir yönetime kavuştu ve yeniden yapılandırılmaya çalışılıyor. Halen, Irak’ta güven ortamı tam olarak sağlanamamış olmakla birlikte, dünyanın bir çok ülkesi, bu önemli pazardan pay kapmaya çalışıyor. Türkiye’nin, ekonomik kayıplarını telafi edip, Irak pazarını yeniden kazanabilmek için Irak‘ın yeniden yapılandırılmasında söz sahibi olmalıdır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *