ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Irak’a ihracatımız 60 milyon dolar

Irak’a ihracatımız 60 milyon dolar
YAYINLAMA: 12 Eylül 2021 / 16.53
GÜNCELLEME: 12 Eylül 2021 / 16.53
MÜSİAD’ın hiçbir zaman felaket tellallığı yapmadığını, her zaman gerçekleri kamuoyu ile paylaştığını iddia eden Müstakil Sanayici ve işadamları Demeği Mehmet Erdoğan, bu konuda bazı Odaların yaptığı açıklamaların gerçekçi olmadığını iddia etti.

Gaziantep’ten Irak’a BM kararıyla ihracat yapan yaklaşık 200 firma bulunduğunu, Irak’a müdahalenin Türkiye’ye maliyetinin DEİK’e göre savaşın ekonomiye 2003 yılı için getireceği ölçülebilir maliyetinin 14.2 milyar dolar olduğunu söyleyen Erdoğan, bu konuda MÜSİAD’l felaket tellallığı yapmakla suçlayanların yakın tarihteki ekonomik söylemlerinden nasıl 180 derece döndüğünü tüm kamuoyunun bildiğini ifade etti.

Gerçekleri görmemek için başımızı kuma sokmanın ne Gaziantep’e, ne de ülkeye faydası yoktur diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Gaziantep’in Irak’la olan ticareti GAİB verilerine göre 36 milyon dolar değil, en az 60 milyon dolardır. Ayrıca Gaziantepli firmalar ihracatlarının büyük bir bölümü Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri değil, Doğu Anadolu İhracatçı Birlikleri kanalıyla yapıyor. DAİB rakamları da ortalama 80-100 milyonları civarındadır” dedi.

Irak’a müdahalenin Türkiye’ye, bölgeye ve Gaziantep’e etkisinin çok büyük olacağını bildiren Erdoğan, “Savaş halinde Türkiye’nin ihracat açısından 1.8 milyar dolar, turizmde 5 milyar dolar, pahalı petrol ithalatından 2.5 milyar dolar, üretimde 2.5 milyar dolar bir zarara uğrayacak. Operasyonun 10 yıl içinde yaratacağı toplam maliyet ise, 70 milyar dolar civarında olacak. Savaş kaygısı nedeniyle ham petrol fiyatlarında yaşanacak artışın Türkiye’ye maliyetinin ise 2.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *