ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Irak, silah denetçilerine kapılarını mutlaka açmalı 

Irak, silah denetçilerine kapılarını mutlaka açmalı 
YAYINLAMA: 20 Haziran 2021 / 17.04
GÜNCELLEME: 20 Haziran 2021 / 17.04
Esnaf, Irak’a yapılacak operasyonun sıkıntısını yaşamaya başladı. Körfez Krizi’nin ardından iki yıldan beri süren ekonomik krizle işlerin tamamen durduğu ve ekonominin bir savaş yükünü kaldıramayacağı ifade edildi.

GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Dağcı, Irak’a yönelik her hareketin Türkiye’yi yakından etkileyeceğine dikkat çekerken, kriz üstüne kriz yaşayan Türkiye’nin olası bir savaşla biteceğini vurguladı. ABD’nin, Afganistan gibi operasyonu çok kısa sürede tamamlamayı hedeflediğini, ancak Irak’ın diretmesi durumunda bu savaşın kaç gün, ya da kaç ay hatta yıl süreceğinin belli olmadığını, bunun da sıkıntıyı artıracağını belirten Dağcı, “Irak komşu ülkemizdir. Sınır ticaretimiz var. Savaş durumunda ticaretimiz biter ve komşuluk ilişkilerimiz sona erer. Böyle bir durum zaten ekonomik yönden büyük sıkıntı içerisinde olan ülkemizin her alanında sıkıntılar yaratacaktır. Türkiye’nin de artık ekonomik sıkıntı çekecek gücü yok. Bunların olmaması için hükümete çok önemli görev düşüyor. Ülkenin çıkarlarını korumak için politika geliştirilerek kararlı şekilde uygulamaya konulmalı” dedi. Saddam Hüseyin’in, ülkesini gerekirse sarayını bile silah denetçilerine açmasının olası bir savaşı önleyeceğini sözlerine ekledi.

Nakliyeciler Odası Başkanı Mustafa Soysal da, Irak konusundaki gelişmeleri kaygı ile izlediklerini ifade ederek, olası bir saldırıda bölge ekonomisinde büyük bir çöküntü olacağını bildirdi. Oda olarak savaşa kesinlikle karşı olduklarını söyleyen Soysal, “Türkiye bu savaştan uzak durmalı. Ekonomisi çöküntü içerisinde olan ve kriz üstüne kriz yaşayan ülkemizin kalkınabilmesi için, ekonomisini düzeltebilmesi, komşuları ile iyi ilişkiler kurması, ticaretini geliştirmesi gerek. Bu çok önemli. Irak veya diğer komşularla mutlaka iyi geçinmemiz şart. Geçmişteki zararlar karşılanmamışken bizim yeniden aynı sıkıntılara girmemiz ucuz kahramanlıktan başka bir şey olamaz. Hükümet kesinlikle bu savaştan Türkiye’yi uzak tutmalı” dedi. Devam eden işsizlik nedeniyle esnafın kan ağladığını, iş yapamadığını ve kaçak mazot kullandığını kaydeden Soysal, “Irak savaşı Türkiye’de işsizliği artırır. Bu da toplumda huzursuzluklara yol açar. Ülkeyi sosyal patlamalara sürükleyebilir” diye konuştu.

Körfez Savaşı’ndan beri bölge halkının ve sanayicisinin henüz belini doğrultamadığını ifade eden OSB Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz, “Türkiye bu kadar ekonomik sıkıntıyı kaldıracak güçte değil. Körfez Savaşı’nın yol açtığı zararlıklar kapatılamadan iki yıldan beri ekonomik kriz yaşadık. Şimdi Irak savaşı gündemde. Böyle bir savaşta Türkiye tamamen çöker. Savaşta en büyük sıkıntıyı, zararı bölgemiz görür. Bölge halkı ve sanayisi çok ağır darbe alır ve büyük kayıplar olur. Türkiye’de ve bölgede fazla sayıda işsizlik varken, tekrar işsizliklerin oluşacağı ortamların yaratılması insanları isyana sürükler. Sosyal sıkıntılar doğar. Onun için bölgede bir savaş istemiyoruz. Sorun barış içerisinde çözümlenmeli "dedi. Körfez krizinde Türkiye’nin kayıplarının karşılanmadığını hatırlatan Yılmaz, aynı şekilde yine bir Irak savaşında ülkenin ekonomik kayıplarının karşılanmayacağı görüşünü ileri sürdü.

Madeni Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Hayri Kamalıoğlu da Irak’a bir saldırı durumunda küçük esnaf ve sanatkarın çok ağır darbe alacağını belirterek, “Bölgede savaş istemiyoruz. Savaşı ve ambargodan dolayı uğradığımız zararları kapatamadık. Esnaf düşük kapasitede iş yapıyor. Esnafın durumu çok kritik. Hükümet ülkeyi savaşa sokmasın. Basit bir politika değil, kararlı ve tutarlı hareket ederek savaşın dışında kalmaya özen göstermeli” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *