ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Irak operasyonu iyi tahlil edilmeli

Irak operasyonu iyi tahlil edilmeli
YAYINLAMA: 06 Nisan 2021 / 13.56
GÜNCELLEME: 06 Nisan 2021 / 13.56
ABD’nin Irak operasyonunun ekonomiyi olumsuz etkileyeceği ve daha da belirsizliğe iteceği iddia edildi.

HÜRSİAD Başkan Vekili Levent Özyetkin, turizm başta olmak üzere sınır ticareti, yabancı yatırım, karayolu nakliyesi, müteahhitlik sektörleriyle ihracat bağlantılarının Irak operasyonundan olumsuz etkileneceğini, operasyonla birlikte faiz oranları ve döviz kurunda yükseliş, borsada düşüş yaşanmasının muhtemel gelişmeler arasında yer aldığını vurguladı. Faizlerin aşırı yükselmesi halinde borçlarını çevirmekte zorlanacak olan Türkiye’nin, bu faturayı tek başına kaldırmasının çok zor olduğunu açıkladı.

1991 Yılı’nda Körfez Savaşı’nda Türkiye’nin çok büyük kayıpları olduğunu söyleyen Özyetkin, “Irak operasyonu uzun vadede Türkiye’nin Arap dünyasından tecrit edilmesinden başlayarak ekonomik durgunluğa ek yükler getirdi. Bu kez hükümetin aynı hataya düşmemesi gerekir, faturayı biz ödemeyelim. Savaş kararını kim verirse faturayı da onlar ödesin. Zararlarımızın tanzimi konusunda kesin sözler alınmadan destek olmayalım. Ya müdahale olmasın, ya da Türkiye’nin zararları tanzim edilsin, bu müdahalenin kısa vadede turizm politikasını etkiler ve uzun vadeli yatırımlar için de dezavantaj olur.

Irak denildiği zaman konunun Türkiye endeksi olduğu görülüyor. Bundan önceki Irak müdahalesi öncesi 2,5 milyar dolar seviyesinde seyreden ticaret hacmi sıfırlandı. 5 Milyar dolarlara çıkabilecek ticaret hacmi şu anda bir milyar dolarda seyrediyor. Doğu ve Güneydoğu’da Suriye ve Irak endeksli ticaret büyük sekteye uğradı. İskenderun, Mersin limanlarının ve petrol boru hattının ekonomik kazanımları durdu. Körfez krizi nedeniyle Türkiye’nin iç ve dış borcu 200 milyar dolarlara çıktı. ABD’nin ve BM’nin Türkiye’nin hakkını vermesi ve zararını karşılaması gerekiyor” dedi.

Irak’a muhtemel bir operasyonun Türki ye’nin yükselme trendine giren ihracatını olumsuz etkileyeceğini hatırlatan Öz yetkin konuşmasın şöyle devam etti “İhracat ve üretim olumsuz etkilenecektir. Irak’a yapılacak operasyon nedeniyle artış trendine giren ihracat korunmalıdır. Yöneticilerimizin bunun önlemin alması gerekir, ihracatçının ve sanayicinin önünü açarak, operasyondan gelecek olumsuzlukların önüne geçilmesi gerekir. Yöneticilere sorunlarımızı defalarca anlatmalarımıza rağmen ve bu sorunların çözülmediği gibi bir de savaş olumsuzluğu çıkarsa ekonominin durumu kötüye gidecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *