ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Irak muhalifleri toplantısı bildirisinden: Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği korunacak

Irak muhalifleri toplantısı bildirisinden: Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği korunacak
YAYINLAMA: 26 Kasım 2021 / 15.27
GÜNCELLEME: 26 Kasım 2021 / 15.27
Irak muhalifleri Ankara toplantısı, yayınlanan nihai bildiri ile sona erdi. Asurî Demokratik harekatı, anayasal monarşi harekatı, Irak ulusal uzlaşma harekatı, Irak ulusal kongresi, Irak Türkmen cephanesi, Irak Kürdistan demokrat Partisi, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği, Irak İslam devrimi Yüksek Konseyi, ABD ve Türkiye temsilcilerinin katıldığı toplantının sonunda yayınlanan bildiride, İrak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğü vurgulandı.

Irak’ın toprak bütünlüğü, ulusal birliği, bağımsızlığı ve egemenliğinin korunacağı belirtilen bildiride, Irak’ın birleşmiş milletler kararları çerçevesinde kitle imha silahlarından arındırılacak kaydedildi. Ulusal ekonominin güçlendirilmesi için, Irak’ın milli serveti olan doğal kaynakların tüm Irak halkı için kullanılacağı belirtilen bildiride, ülkedeki tüm bölgelerin ve şehirlerin bir bütün olarak Irak toprağı olduğu vurgulandı.

Bildiride, sivil yaşamın ve malların korunması, yerlerinden edilmiş kişilerin ve göçmenlerin kontrolsüz hareketliliğinin önlenmeye çalışılacağı belirtilerek, Irak rejiminin daha önce el koyduğu evlerle ilgili tüm iddiaların oluşturulacak bir komisyonda ele alınacağı kaydedildi. Din, dil, etkin köken, ırk ve cinsiyet ayrımının engelleneceği vurgulanan bildiride, Irak’ın kurucu hakları, Araplar, Kürtler, Türkmenler, Asuriler, Keldaniler ve diğerleri şeklinde sıralandı. Bildiride, tüm kurucu ulusların hakları ve özgürlüklerini güvence altına alınacağı kaydedildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *