ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İntiharlar korkutuyor

İntiharlar korkutuyor
YAYINLAMA: 17 Ocak 2023 / 15.58
GÜNCELLEME: 17 Ocak 2023 / 15.58
Gaziantep’te dokuz ayda 27 kişi intihar ederken, 139 kişi intihara teşebbüs etti

Psikologlar, son yıllarda ekonomik krizin getirdiği iş kaybı ve yaşam standardının düşmesinin, insanlarda gelecek kaygısı ve depresyonu artırdığını, depresyonun ölümle sonuçlanan girişimlere neden olduğunu ifade etti. Hemen her gelir grubunda intihar vakalarına rastlanırken, yeniklik, eziklik ve çaresizliğin intihar girişiminin belirtileri arasında olduğunu bildirdi.

27 kişi intihar ederken 139 kişi intihara teşebbüs etti

Bu yıl içinde kentte 23 erkek, 54’ü kadın toplam 27 kişi intihar ederken, yine 79’u kadın, 60 erkek olmak üzere toplam 139 kişinin intihara teşebbüs ettiği öğrenildi. Son yıllarda giderek artan intihar vakaları ile ilgili olarak konuşan psikologlar, intiharların ekonomik, kültürel ve sosyal faktörlerden kaynaklandığını, ancak son dönemlerde intihar eğilimli grupların ergenlik ve ilk gençlik dönemindekilerle orta yaş üzerinde gruplar olduğunu vurguladı ve her gelir grubundan insanların intihar ettiğini açıkladı.

Ergenlik dönemindeki intihar daha çok aile içi çatışmadan kaynaklanıyor

Psikologlar, ergenlik dönemindeki intihar nedenleri arasında aile içi çatışma ve karşı cinsle yaşanan problemler ve gencin okul başarısının düşmesinin bulunduğunu ifade ederken, “Özellikle bu gruptakilerin intihardan sık söz etmesi umutsuzluk, çaresizlik ve değersizlikten bahsetmesi, ölümle ilgili saplantıları, ilgilendiği konulardan soğuması, ilgilendiği kişileri aramaması, işlerini düzene koyup halletmemesi, sevdiği ve bağlı olduğu eşyalarını dağıtmaya başlaması gibi belirtiler gösteren gençlerin, aile tarafından iyi gözlemlenmesi gerek. Böyle kişilerin ev dışında problemlerinin saptanması, yardım isteme davranışının sağlanması, intihar önleme konusunda yapılacak iyi çalışmalar arasındadır.”

İntihardan söz edenler asla intihar etmez

İntihar konusunda yanlış inançlar olduğunu kaydeden psikologlar sözlerine şöyle devam etti: “İntihardan söz edenler asla intihar etmez. İntihar olayları aniden olur. Kişi intiharı bir defa denemiş ve kurtulmuşsa yeniden denemez. Kişi intiharı kafasına koymuşsa durdurulamaz. İntihar eğilimli olanlar tüm umutlarını yitirmiş, hayatında kötü giden gidişatı değiştirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceği düşüncesindedir. Ölümünün arkasından hem sorumluları cezalandırmış olacak, hem de sorumluluğundan kurtulmuş olacak düşüncesi hakimdir.”

İntiharlarla başa çıkmak için tek yöntem yoktur

İntiharlarda en fazla asma, silahla vurma, bıçaklamaya teşebbüs, zehir ve fazla miktarda ilaç alma gibi yöntemlerin kullanıldığını hatırlatan psikologlar, intihar belirtilerinin yeniklik, eziklik ve çaresizlik olduğunu, ancak intiharların her zaman önlenebileceğini açıkladı. İntihar konularında toplumun bilinçsiz olduğu, bu nedenle de bu kadar yaygın olduğu kaydedilirken, “Yakınımızdaki insanlarda, bu belirtileri gördüğümüzde onlarla ilgilenip, zamanın bir bölümünü onlarla geçirdiğimizde kişiyi depresyondan kurtarabiliriz. İntiharlarla başa çıkmak için yalnız bir yöntem yoktur. Farklı insanlarda farklı yöntemler işe yarayabilir. Özellikle son dönemlerde iş kaybının yaşam standardının düşmesinin insanlarda gelecek kaygısını ve depresyonu artırdığını ve intiharın en büyük belirtisi olan depresyonun ölümle sonuçlanan girişimlere neden olduğunu unutmamak gerek” denildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *