ANASAYFA arrow right Sağlık

İnternet üzerinden zayıflama ilaçları çaylar ve bitkisel karışımlar almayın

İnternet üzerinden zayıflama ilaçları çaylar ve bitkisel karışımlar almayın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.23
Türkiye’nin en büyük eczacılık buluşması olarak kabul edilen "Uluslararası Geleceğin E hali" etkinliğinde uzmanlar, internet üzerinden alınan zayıflama ilaçları, çaylar ve bitkisel karışımların zararına dikkat çekerek ‘sakın almayın’ uya
Türkiye’nin en büyük eczacılık buluşması olarak kabul edilen "Uluslararası Geleceğin E hali" etkinliğinde uzmanlar, internet üzerinden alınan zayıflama ilaçları, çaylar ve bitkisel karışımların zararına dikkat çekerek ‘sakın almayın’ uyarısında bulundu.
Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği tarafından ‘Değişim Şimdi' sloganıyla düzenlenen ve en büyük eczacılık buluşması olarak kabul edilen "Uluslararası Geleceğin E hali" büyük ilgi gördü. İnternet üzerinden alınan zayıflama ilaçları, çaylar ve bitkisel karışımların zararına dikkat çeken uzmanlar, yaptıkları uyarılarla böbrek ve karaciğer hasarlarından, ölüme kadar varabilen sonuçlarının önüne geçmeyi amaçladıklarını belirttiler.
İstanbul Kongre Merkezi'nde 3 gün süren etkinlikte 4 salonda 49 oturum gerçekleşti. 79 ulusal ve uluslararası konuşmacının görev aldığı yoğun bilimsel program, 8 bini aşkın kayıtlı katılımcı tarafından ilgiyle takip edildi. 100'e yakın firmanın katıldığı etkinlikte, fuaye alanında çeşitli aktiviteler yapıldı. 300 metrekarelik alanda kurulan 'Geleceğin Eczanesi' konsept alanında ise cilt bakım uygulamaları, yüz maskesi uygulamaları, enerji ve detoks içecekleri hazırlanması, doğal bakım ürünleri yapım atölyesi gibi interaktif ve renkli uygulama alanları da ilgi çekti.
Ünlü isimler 'Uluslararası
Geleceğin E Hali'ndeydi
Birbirinden ilgi çekici konu başlıklarının yer aldığı programda; Bülent Eczacıbaşı, Metin Hara, Aret Vartanyan, Ceyda Düvenci, Esra Akkaya, Umut Oğuz, Enver Aysever, Cem Seymen, M. Serdar Kuzuloğlu, Evrim Kuran, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul, Dr. Yasemin Bradley, Rayka Kumru ve birçok isim katılımcılarla buluştu. Naturapati Doktoru-Yazar Dr. Michael Murray, Fütürist-Yazar-TV Programcısı Maria Bailey, Dijital Sağlık Fütüristi-Veri Bilimcisi Maneesh Juneja gibi yurtdışından gelen önemli isimler de 'Geleceğin E Hali'ne konuk oldu.
“Bütünleştirici eczacılık, geleceğin eczacılığıdır”
PGED Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Armağan Ener, eczanelerin herkesin kolay ulaşabildiği ve sağlığıyla ilgili en doğru bilgileri alabildiği en yakın sağlık merkezleri olduğunu belirtti. Geleceğin eczacılığına "Bütünleştirici Eczacılık" adını verdiklerini söyleyen Ecz. Armağan Ener, "Sağlığı ilgilendiren ilaç, OTC, kişisel bakım, besin destekleri, medikal ve dermokozmetikleri de içine alan her konuda eczacı danışmanlığının ve eczanelerin olması gerektiğine inanıyor ve geleceğin eczacılığına “Bütünleştirici Eczacılık” adını veriyoruz. Bütünleştirici Eczacılık, bugün yaşanan ve halk sağlığını tehdit eden, etik ilkelerden uzak yaklaşımları ortadan kaldırdığı gibi, önleyici ve sağlıklı yapıyı destekleyici adımlarıyla yaşama katkı sağlayacaktır" dedi.
"Dijital dünyada kişiye özel ilaçlar olacak"
Ecz. Armağan Ener, PGED'in eczacılığın, eczanelerin ve tüm sağlık sektörünün geleceği için eğitimsel, sosyal ve ekonomik projeler üretebilmeyi hedeflediğini dile getirdi.
Dijital bir devrim sürecinde olduklarını anlatan Ener, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dijital dünyada artık kendini izleyebilen bilgili hastalarımız olacak. 3D yazıcılar ile hazırlanan, hastanın genetik yapısına, fiziksel bulgularına ve kullandığı ilaçlar göz önüne alınarak kişiye özel ilaçlar kullanılacak. Giyilebilir teknolojik ürünler ile teşhis ve özellikle medikal tedaviler kolaylaşacak ve hızlanacak. Geleceğin eczacılığına 'Bütünleştirici eczacılık' adını veriyoruz. Bütünleştirici eczacılık bugün yaşanan ve halk sağlığını tehdit eden, etik ilkelerden uzak yaklaşımları ortadan kaldırdığı gibi, önleyici ve sağlıklı yapıyı destekleyici adımlarıyla yaşama katkı sağlayacaktır."
"Akılcı ilaç kullanımında
eczacının rolü büyük"
Akılcı ilaç kullanımının önemine dikkat çeken PGED Başkan Yardımcısı Ecz. Mücahit Birik, hekim tarafından öncelikle hastaya doğru teşhisin konulması gerektiğini belirtti. Hekimin hastanın en son kullandığı veya kullanmakta olduğu ilaçları sorgulaması gerektiğini anlatan Birik, "Akılcı ilaç kullanım ilkeleri doğrultusunda eczacı, özel eğitim almış, ilacı hazırlama sanatını bilen ve ilaçları hastalar için sağlayan kişidir. Hasta, hasta yakını, ilacın olası yan etkileri, besin ve ilaç etkileşimleri konusunda bilgilendirilmelidir. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar, çocuklar, yaşlılar, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlar, ilaç alerji öyküsü olanlar, ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli davranmalıdır. İlaçlar çocukların erişemeyeceği, görmeyeceği yerlerde ambalajında saklanmalıdır" diye konuştu.
"İnternetten ilaç, bitkisel karışımlar
zayıflama çayları almayın"
İnternet üzerinden alınan zayıflama ilaçları, çaylar ve bitkisel karışımların zararına dikkat çeken PGED Başkan Yardımcısı Ecz. Ayfer Denizoğlu, Eczane dışında satılan tıbbi ürünlerin tehlikesi konusunda uyararak, "2016 yılı sonunda Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan veriler, ilaçta sahteciliğin boyutunu gözler önüne serdi. Verilere göre; 316 bin adet cinsel içerikli, 626 bin 755 adet zayıflama ürünleriyle ilgili ve 107 bin 577 adet beşeri olmak üzere toplamda 1 milyonu aşan sahte ve kaçak ilaç ele geçirildi. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca (TİTCK) 2017 Eylül ayında yapılan denetimlerde ise, ilaç gibi lanse edilerek piyasaya sürülen 73 sahte-kaçak ürün tespit edildi. TİTCK, sahte-kaçak ürünler ile mücadele kapsamında, 2017 yılında bunların satış veya tanıtımını yapan 724 internet sitesini kapattı. Sağlığa ilişkin her türlü ürün Sağlık Bakanlığı'nın onayından geçtikten sonra, aldığı eğitimlerle bu alanlarda uzmanlaşan, meslek etiği içerisinde önce danışanını düşünen eczacı danışmanlığında hastalara ulaştırılmalı ve bu ürünlerin satışı yalnızca eczanelerimizden gerçekleştirilmelidir" dedi. bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *