ANASAYFA arrow right Yaşam

İnsanların yüzde 22'si yeterli gıdaya ulaşamıyor, yüzde 8,5'i açlık sınırında

İnsanların yüzde 22'si yeterli gıdaya ulaşamıyor, yüzde 8,5'i açlık sınırında
YAYINLAMA: 15 Ekim 2020 / 21.11
GÜNCELLEME: 15 Ekim 2020 / 21.43
Yaklaşık 1 milyar insanın açlık sınırının altında yaşadığını, her yıl 3 milyon çocuğun açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten ve Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, 16 Ekim Dünya Gıda Günü yaptığı açıklamada, “Ülkemizde insanlarımızın yüzde 22’si yeterli gıdaya ulaşamıyor, yüzde 8,5’u ise açlık sınırında yaşıyor. Ülkemizde ve dünyamızda yaşanan en büyük güvenlik sorunu gıda güvenliğidir” dedi.

Güvenli gıda, toplum sağlığı ve geleceğimiz için kritik önem taşıyor

TMMOB bileşenleri olarak bu yıl Türkiye de Dünya Gıda Günü kutlamalarının temasını Pandemi Sürecinde Gıda ve Tarım Politikaları olarak belirlediklerini söyleyen Aydın, “Ülkemizin küresel kriz ortamında gıda güvencesini sağlaması toplum sağlığı ve geleceğimiz için kritik önem taşıyor. Gıdanın bulunabilirliği, gıdaya ulaşılabilirlik, gıdanın kalitesi ve güvenliğini kapsayan ‘Gıda güvencesi’ herkesin yeterli, güvenli ve sağlıklı gıdaya kolayca ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşma hakkıdır. Bu hakkın en temel garantörü, kaynakların temini ve sağlanması için yönetim ve denetim sorumluluğunu elinde bulunduran devletler” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.

Gıda kaynaklı hastalıkların küresel boyutta olması kabul edilemez

Son yıllarda gıda güvenliği alanındaki dikkat çekici gelişmelere rağmen, gıda kaynaklı hastalıkların küresel boyutunun kabul edilemez düzeyde olduğunu vurgulayan Aydın, “Dünya’da her yıl yaklaşık 600 milyon kişi ki bu her on kişiden birine denk gelmektedir, hijyenik olmayan gıdaları tükettikten sonra hastalanmakta ve bu grup içerisinden 420 milyonu yaşamını yitirmektedir. Sadece bu rakam, gıda güvenliğinin yaşamımızın ne kadar değerli bir parçasını oluşturduğunu daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Güvenilir gıda, yalnızca daha iyi sağlık ve gıda güvenliği için değil, aynı zamanda geçim kaynakları, ekonomik gelişme, ticaret ve her ülkenin uluslararası itibarı için giderek daha çok önem taşımaya başladı” tespitinde bulundu.

Tarımda dışa bağımlı ülkeler gıda güvensizliği tehdidiyle karşı karşıya

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Pandemi sürecinde uluslararası ticaretin aksamasından dolayı tedarik zincirinin bozulması nedeniyle, başta en yoksul ülkeler olmak üzere, tarımda dışa bağımlı hale gelmiş ülkelerde gıda güvensizliği tehdidiyle karşı karşıya kalınmasıdır. FAO’nunda içinde yer aldığı Küresel Gıda Krizleri Ağı’nın açıkladığı 2020 yılı raporunda; 55 ülkede 135 milyon kişinin gıda güvencesi açısından kriz düzeyinde ya da daha kötü durumda olduğu, Covid-19 salgınının da etkisiyle daha ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini, Koronavirüs salgınının gıda ticareti ve piyasalar üzerindeki etkilerinin hafifletilmesine ilişkin olarak ülkelerin gıda tedariki, küresel gıda ticareti ve gıda güvenliği üzerine ayrıca özen göstermeleri gerektiği vurgulandı.”

İl Temsilcisi Aydın, gelecek ile ilgili kaygıların arttığı, içinde bulunduğumuz durumun giderek küresel bir iklim ve doğa krizine doğru gittiğinin altını çizerken, “İklim ve doğa krizi küresel bir problem olmakla birlikte yerel unsurların uluslararası işbirlikleri ile çözülmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Bu yıl Nobel barış ödülünün Dünya Gıda Örgütü (WFO) ya verilmesi de küresel olarak gıda egemenliğinin toplumlar için ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken değerli bir gelişme” açıklamasını yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *