ANASAYFA arrow right Güncel

İnsanların mutlu olacağı bir rakam bekliyoruz

İnsanların mutlu olacağı bir rakam bekliyoruz
YAYINLAMA: 07 Aralık 2021 / 21.06
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2021 / 21.06
Birinci toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını Türk İş Konfederasyonu ev sahipliğinde dün yaptı.

Yapılan görüşmelerde net bir rakam açıklanmazken, belirlenen ücretin önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleştirilecek son toplantıdan sonra açıklanması bekleniyor.

Asgari ücret görüşmeleri hakkında konuşan Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı ve Türk İş İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, geçim sıkıntısının her geçen gün arttığını dolayısıyla asgari ücret ile ilgili beklentinin de yükseldiğini söyledi.

Sarıca, “Cumhurbaşkanı’nın Katar ziyareti öncesinde asgari ücretle ilgili açıklaması, siyasi partilerin ve kamuoyu araştırmalarının ortaya koyduğu rakamlar asgari ücretle çalışan insanların beklentisini artırdı. Bunun sürece olumlu mu ya da olumsuz mu yansıdığını rakam ortaya çıktığında göreceğiz. Genel Başkanımız Ergün Atalay, ‘İçimize sinen, beklentimizi karşılayan, insanların mutlu olacağı bir rakam ortaya çıktığında Türk-İş buna imza atacak aksi takdirde imza atmayacağını’ belirtti. Biz de bunu savunuyor ve destekliyoruz. Dolayısıyla da insanların mutlu olacağı ve tebessüm edeceği bir rakamın açıklanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Hükümetin hakemlik yapması gerektiğine vurgu yapan Sarıca, “Daha önceki yıllarda hükümetin işverenin yanında olması ve işçi sendikalarının yalnız kalması açıklanan rakamların beklentinin altına olmasına neden oldu. Bu nedenle yapıyı eleştirmiştik. Umarım bir daha böyle bir yaşamayız. Şu anda asgari ücret ile ilgili

kamuoyunda 3 bin 600 TL ile 4 bin TL arasında rakamlar konuşuluyor, ancak hükümetin ve işveren sendikasının belirleyeceği rakamlar bizi sonuca götürecek” değerlendirmesini yaptı.

Yüzde 15 ile başlayan vergi dilimi yüzde 27’lere kadar çıkıyor

Vergi dilimi konusuna değinen Sarıca, vergi diliminin emekçilerin canını yaktığına dikkat çekti. “Yüzde 15 ile başlayan vergi dilimi yüzde 27’lere kadar çıkıyor. Anayasa göre ‘Az kazanandan az, çok kazanandan çok’ ilkesine aykırı. Emeğiyle geçinen çalışandan alınan vergi dolaylı vergilerle beraber yüzde 47’ye kadar yükseliyor. Dolayısıyla bu sürdürülebilir bir politika değil. Ücretliler üzerindeki vergi yükünün azaltılmalı. Hem işveren sevinir hem de işçiler cebine giren paranın miktar olarak artmasına sevinir. Bu da çalışma barışına çok olumlu katkı sunar” şeklinde konuştu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *