ANASAYFA arrow right Yaşam

İnsanları, hafta sonu cafe, restoran ve alışveriş merkezlerinden kurtarmak istiyoruz

İnsanları, hafta sonu cafe, restoran ve alışveriş merkezlerinden kurtarmak istiyoruz
YAYINLAMA: 28 Haziran 2020 / 20.50
GÜNCELLEME: 28 Haziran 2020 / 21.13

Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği Kulübü Gaziantep Şube Başkanı Emine Özdemir, yıl içerisinde yürüyüş programları, kaya tırmanış programları, yüksek irtifa, bisiklet turu programı gibi etkinliklerin yanı sıra kamplı eğitimlerin ve sosyal sorumluluk projesi kapsamında programlarının bulunduğunu söyledi.

Doğayı sevmek, çevreye karşı duyarlı olmak yeterli

Başkan Özdemir, “İnsanları hafta sonu cafe, restoran ve alışveriş merkezlerinden kurtarmak istiyoruz. İnsanların belgesellerden hayranlıkla izlediği yerleri biz gidip görebiliyor ve dokunabiliyoruz. Hayal edilen yerlerin havasını teneffüs edebiliyoruz. Şu an resmi olarak 150’ye yakın üyemiz var. Katılım olarak baktığımızda ise her sene 1000 civarında kişiyle değişik zamanlarda faaliyetler yapıyoruz. Aramızda işadamı, öğretmen, doktor, çalışan, kısacası her kesimden insan var. Hiçbir şekilde statü ayrımımız söz konusu değil. Doğayı sevmek, çevreye karşı duyarlı olmak yeterli” dedi.

Sevgi kardeşlik ve dayanışmayı güçlendirmek birinci önceliğimiz

Merkezi  İzmir’de olan ve 2007 tarihinde de Gaziantep’te kurulan Zirve Dağcılık Kulübü’nün 25 ilde şube ve temsilciliğinin bulunduğunu kaydeden Özdemir, “Derneğimiz, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) ve Uluslararası Dağcılık Birliği (UIAA) bağlı bu işi ciddiyetle ve profesyonel bir şekilde yapan bir dernektir. Dağcılık ve doğa sporlarını tanıtıp geliştirmek ve gençleri bu spor dalları içinde eğitip, daha sağlıklı bir beden ve ruh yapısına sahip olmalarını sağlamak, çevre bilincini geliştirerek çevrenin korunmasına katkı sağlamak ve üyeler arasında sevgi kardeşlik ve dayanışmayı güçlendirmek birinci önceliği” ifadelerini kullandı. 

Gaziantep’te 50’nin üzerinde yürüyüş rotamız bulunuyor

Kulüp olarak iki haftada bir Pazar günleri günübirlik doğa yürüyüşleri düzenlediklerini, Gaziantep’te 50’nin üzerinde yürüyüş rotalarının olduğunu belirten Başkan Özdemir, “Bu faaliyetleri düzenlemek çok ciddiyet isteyen bir süreç. Her şey tecrübe ile meydana geliyor. Öncelikle yaptığımız, keşiflerle uygun olan rotaların tespitini yapıyoruz. Riskleri belirliyor ve en güvenli olacak şekilde faaliyet planımızı hazırlıyoruz. 7 kişilik yönetim kurulumuz var. Ekibimiz sosyal medya üzerinden faaliyetlerle ilgili bilgilendirme çalışması yapıyor ve katılacak arkadaşları tespit ediyoruz. Programa göre gerekli olan malzemeleri bildiriyoruz. Faaliyete katılacak insanları faaliyetin zorluk derecesine göre elemeye tabi tutup, en güvenli sayıyı belirliyoruz. Faaliyetlerimize ortalama 40-50 kişi katılıyor, tabii 90-100 kişi gittiğimiz programlarda oluyor” diye konuşma yaptı.

Her fırsatta eğitimler düzenleyerek yeni rotalar açıyoruz

“Genelde Pazar günü sabah 07:00’de kulüp ofisimizin önünde buluşuyoruz ve otobüs veya minibüsle hareket ediyoruz” ifadelerini kullanan Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği Kulübü Gaziantep Şube Başkanı Emine Özdemir, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Başlangıç noktasına ulaştıktan sonra araçtan inip yürüyüşe başlıyoruz. Gittiğimiz yerin durumuna göre gidiş dönüşle ilgili tüm bilgileri aktarıyoruz. Zirveye kadar tırmanıyoruz ve genelde orada bir mola verdikten sonra dönüşe geçiyoruz. Nihai amacımız illa da zirveye çıkmak değil. Bunları yaparken doğanın güzelliklerini özümsemek ve en güvenli şekilde dönmek. Ayrıca her hafta Salı ve Cuma günleri spor tırmanış eğitimleri yapıyoruz. Yürüyüş olmayan haftalarda ise Köklüce Kanyonu, Yeşilvadi, Düziçi ve Kahramanmaraş’ta kayalıklarda tırmanış yapıyoruz. Köklüce Kanyonu bir tırmanış cenneti. Eğitim ve tırmanış için en çok gittiğimiz yer burası. Milli dağcımız Tunç Fındığı’nda çok sevdiği bir yer olan Köklüce Kanyonu’nda onunda katılımıyla her fırsatta eğitimler düzenleyerek yeni rotalar açıyoruz.”

Yetenekli çocuklarımızı destekleyerek dağcılık eğitimleri almasını sağlıyoruz

Başkan Özdemir, ekstrem sporların ortak özelliğinin yapılmayanı yapmak olduğunu kaydetti. “Bizim olmazsa olmazımız ayda bir 3 bin-5 bin metrelik dağlara faaliyet düzenleyerek zirve yapmak. Türkiye’deki ve yurt dışındaki çeşitli dağlara her sene gerekli eğitimleri almış bilgi ve donanıma sahip sporcularımız zirve yapıyor. Yine Gaziantep çevresinde hafta sonları ve hafta içi insanları dört duvar arasından çıkarmak için bisiklet turlarımız var. Doğaya çevreye ve insana duyarlı üyelerimizle birlikte çeşitli sosyal sorumluluk projelerine imza atıyoruz. Biz kendimizi kocaman bir aile olarak görüyoruz. Bu bağlamda her sene geleneksel hale getirdiğimiz engelliler haftasında engelli çocukları doğayla buluşturuyoruz. Köy okullarına kitap ve kırtasiye yardımı yaparak kütüphane kuruyoruz. Yetenekli çocuklarımızı destekleyerek dağcılık eğitimleri almasını sağlıyoruz” diye açıklamada bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *