ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İnsanlarda para yok ki vergi ödesin, herkes aç ve sıkıntılı

İnsanlarda para yok ki vergi ödesin, herkes aç ve sıkıntılı
YAYINLAMA: 30 Kasım 2021 / 14.33
GÜNCELLEME: 30 Kasım 2021 / 14.33
Türkiye’nin köklü bir mali politikasının olmadığını ifade eden uzmanlar, vergi barışı kanunu ve vergi borcunu taksitlendirme gibi af ya da ödemeyi kolaylaştıran düzenlemelerin sorunları çözmede yeterli olmayacağını belirtti.

Vergi oranlarının düşürülerek vergi çeşidinin azaltılmasını isteyen Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Kemal Kaya, taksitlendirme kolaylıklarında olduğu gibi vergi barışı kanunundan yararlanmak isteyenlerin sayısının da fazla olmayacağını, bu nedenle hedeflenen miktara asla hoşlanmayacağını belirterek, “İnsanlarda para yok ki ödesin. Herkes aç ve sıkıntılı” dedi.

Uygulamadaki aksaklıklar sıkıntı yaratıyor

Vergi barışı kanunu ile getirilen haklardan faydalanmak isteyenler vergi idarelerinde yığılmalara yol açarken, başvuru süresinin kısa olması eleştirilere yol açıyor. Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Kemal Kaya, kanunun sağlıksız olması yanında uygulamadaki aksaklıkların mükellefi mağdur ettiğini belirterek, personel azlığının da ayrı bir sorun olduğunu vurguladı. Kaya, vatandaşın bir kısmının zamanında işlemini tamamlayamayacağını belirterek, “Bu kanunun hazırlanması ve uygulama şekli sağlıklı olmadığından, yasadan faydalanmak isteyen mükellef vergi dairelerinde mağdur oluyor. Vatandaşlar kanun hakkında yeterince bilgilendirilmedi. Süre yeterli değil” dedi.

Mükellef de çalışanlar da büyük sıkıntı içinde

Mart Ayı’nın beyanname bildirim dönemi olduğunu, bunun yanında vergi barışı işlemlerinin de bu aya denk gelmesiyle yetersiz sayıdaki çalışanın büyük bir iş yükü ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kaya şöyle konuştu: Vergi dairelerinde büyük bir izdiham ve yığılma var. Bir yandan vergi barışı kanunu ile ilgili işlemler diğer yandan beyanname. Personel bu iki işlemi yapmak zorunda. Ancak burada sıkıntıyı yalnız çalışanlar değil mükellef de çekiyor. Ödemek isteyen mükellef saatlerce sıkıntı çekiyor. Bunun sorumlusu çalışanlar değil, yöneticilerdir. Bu durum bir kez daha gösteriyor ki tasarrufun çalışanlardan değil, yönetenlerin lüks aramalarından yapılması gerek.”

Kriz mükellefi bitirdi

Türkiye’de çok ciddi, belirgin, ileriye dönük köklü mali politikanın şart olduğunu hatırlatan Kaya, vergi barışı gibi suni düzenlemelerle, geçici tedbirlerle sıkıntıların aşılamayacağını kaydetti. Köklü mali politikalarının olmaması nedeniyle sık sık suni düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Kaya, “Geçmişte vergisini ödemeyen ve biriken vergi alacaklarını tahsil etmek için defalarca taksitlendirme kolaylığı sağlandı. Ancak başvuranların sayısı oldukça düşük kaldı. Beklenen başvuru olmadı. Çünkü insanlarda para yok. Kriz mükellefi bitirdi. Aylardır siftah yapmadan kepenk kapatan, elektrik, su, kira ve telefon parasını ödeyemeyen esnaf var. Bu durumda olan mükellef yüksek oranda vergiyi, hem de biriken vergi borcunu nasıl ödeyecek? Onun için böyle aflar veya ödeme kolaylıkları çözüm değil. Derhal vergi oranları düşürülmeli, vergi çeşitleri azaltılmalı piyasaların önünü açabilecek tedbirler alınmalı. Köklü mali politika belirlenmeli” dedi.

Maliye Emekçileri Günü kutlanıyor

Öte yandan her yıl mart Ayı’nın son haftasının Maliye Haftası olarak kutlandığını, ancak maliye çalışanları olarak bu hafta imar yemekçileri günü olarak kutladıklarını ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *