ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İnsanlar sağlıklarından fedakarlık eder hale geldi

İnsanlar sağlıklarından fedakarlık eder hale geldi
YAYINLAMA: 05 Ağustos 2022 / 16.22
GÜNCELLEME: 05 Ağustos 2022 / 16.22
Kriz nedeniyle alım gücü kalmayan vatandaşlar, ilaç almakta zorlanırken, birçoğunun veresiyeye yöneldiği, bazılarının ise reçetede yazılı ilaçlardan sadece ağrı kesiciyi satın aldığı bildirildi. Bağ-Kurlu ve Emekli Sandığına bağlı hastaların yüzde 20 katılım payını bile ödeyemediği için ilaçlarını alamadığını açıklayan eczacılar, en büyük sorunlarının kurum ödemelerinin gecikmesi olduğunu vurguladı.

Eczacılar Odası Genel Sekreteri Bülent Kökoğlu, Ramazan ayı nedeniyle ilaç piyasasının durgun olduğunu, yıl içerisinde ilaca toplam yüzde 10 zam yapıldığını söyledi. Bu yıl içerisinde ilaç fiyatlarında önemli bir artış olmadığını ifade eden Kökoğlu, “Buna rağmen çoğu vatandaş reçetede yazılı ilacı satın alamıyor. Birçoğu sadece ağrı kesici olan ilacı satın alıyor, bazıları veresiye alıyor, bazıları hiç alamıyor. İnsanlar artık sağlıklarından bile fedakarlık etmeye başladı. Çünkü alım güçleri kalmadı. Ortalama bir reçete 30 milyon lira tutuyor. Bunu sosyal güvencesi olmayanlar zaten alamıyor. Memurlar yüzde 20’sini ödeyip alamıyor. Böyle bir dönem yaşıyoruz” dedi.

Öz sermayesi olmayan eczanelerin ayakta kalmasının imkansız hale geldiğini, bu nedenle çoğunun sıkıntılı olduğunu ifade eden Kökoğlu şöyle devam etti: “ilaç satın alan eczacılar bunun parasını ilaç deposu sahibine gününde ödemediği takdirde en geç bir aylık için yüzde 10 gecikme faizi uyguluyor. Hatta günlük faiz talep eden bile var. Fakat eczacı vatandaşa aynı şekilde yaklaşamıyor. Hasta veresiye aldığı ilacı hiçbir gecikme faizine muhatap olmadan ödüyor. Ama eczacı karşı tarafa faizini ödüyor. Bunun yanında kurumlar ilaç bedelini çok geciktiriyor. Bu da eczacı için büyük bir yıkım. Çünkü bir aylık vade ile satın aldığı ilacın bedelini resmi kurum 3-4 ay geciktirdiğinde eczacı ilaç aldığı firmaya faiz ödemek zorunda kalıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *