ANASAYFA arrow right Yaşam

İnsanlar, genellikle menfaat ve çıkarları için yalan söyler

İnsanlar, genellikle menfaat ve çıkarları için yalan söyler
YAYINLAMA: 26 Nisan 2020 / 20.06
GÜNCELLEME: 27 Nisan 2020 / 03.19

Günümüz koşullarında, dürüst toplum yapısı kimliğinden giderek uzaklaşılması, insanlarda tedirginlik ve güvensizlik duygusu yaratıyor. Günlük yaşamda insanların adeta birbirini kandırmak ve aldatmak üzerine yoğunlaşmasının gelecek kuşaklar açısından büyük sıkıntılar doğuracağına dikkat çekiliyor.. Uzman Psikolog Hayrettin Şahin, bir insanın neden yalan söylediğini ve söylediğini neden inkar ettiğini uzman gözüyle Sabah okurları için anlattı.

Kişilik bozukluğundan kaynaklanan yalan söyleme eylemleri de var
Yalan söylemenin temel nedeninin kendini güvende hissetmeme duygusu olduğunu anlatan Şahin, “Bir kişi karşısındaki insandan korkuyorsa, yalan söyleyerek kendisini güvene almak ya da bir insan karşısındakinden kendisine zarar geleceğini düşünüyorsa kurtulmak için yalan söyler. Çocukluktan itibaren ailenin dikkatini çekmek için çocuk yalan söyleyebilir. Çünkü doğru söylediğinde kimse kendisini önemsemiyordur, ancak yalan söyleyerek dikkat çekmeye çalışır. Veya kişilik bozukluğundan kaynaklanan yalan söyleme eylemleri de var. Ayrıca kişiler kendini iyi hissetmek içinde yalan söyleyebilir. Bu daha çok egoya yatırım yapmaktır” ifadelerini kullandı.

Hiç kimse yalan söylediğini kabul etmez
İnsanların genellikle menfaat ve çıkarları için yalan söylediğini ifade eden Şahin, özgüveni eksik insanların da yalan söylediğinin altını çizdi. “Eğitim seviyesi düşük ve baskıcı toplumlarda yalan söyleme eylemleri fazladır. Bir kişi karşıdaki insandan korkuyorsa yalan söyleyerek kendisini güvene almaya çalışır. Çocukluktan itibaren ailenin dikkatini çekmek için yalan söyleyebilir. Kişilik bozukluğundan kaynaklanan yalan söyleme eylemleri var. Hiç kimse yalan söylediğini kabul etmez. O nedenle söylediğini inkâr eder ve bu artık alışkanlık haline gelmiştir” dedi.

Bir insan kendi kendisine bile yalan söyleyebilir
Her türlü kişilik yapısındaki insanın yalan söyleyebileceğini kaydeden Şahin, yalan söylemeyen birisinin kendi kendisine yalan söylediğini belirtti. “Örneğin; Çin, Koronavirüsten 300 bin kişi ölmüşse 10 bin kişi öldü diyor veya İngiltere’de Koronavirüsten ölen 7 bin kişiyi sayıya dâhil etmemişler. Çünkü menfaat ve çıkarları uğruna yalan söylüyorlar” değerlendirme yaptı. Leyla Adın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *