ANASAYFA arrow right Yaşam

İnsanlar evlerinde bağıra bağıra ölecek

İnsanlar evlerinde bağıra bağıra ölecek
YAYINLAMA: 19 Kasım 2020 / 20.51
GÜNCELLEME: 19 Kasım 2020 / 21.14
Gaziantep’te 42 bin pozitif ve temaslı kişinin bulunduğunu ifade eden Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, “Sokağa çıkma yasağından başka çare yok” dedi

Başkan Yılmaz, “Eğer yetkililer bugünden tezi yok, çok ciddi önlemler almazsa iddia ediyorum bir ay sonra insanlar evlerinde doktora ve hastaneye ulaşamadıkları için bağıra bağıra ölecekler” dedi ve ekledi: “Esnafa destek olmak kaydıyla, 2 hafta sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli.” 

Yılmaz, “Kendi birimine bağlı pozitif ve temaslı hastaları takip etmekte mükellef her aile hekiminin 60 ile 140 arasında pozitif ve temaslı hasta listesi var. Kentimizde 600 aile hekimi mevcut. Her birinin 70 pozitif, temaslı hastaya baktığını düşünsek, bu rakam 42 bini buluyor. Önlem alınmazsa bu rakam daha da yükselecek” ifadelerini kullandı.

Verilerin düzenli olarak paylaşılması gerekiyor

Verilerin düzenli olarak paylaşılmamasını eleştiren Yılmaz, “Hiç kimsenin Sağlık Bakanlığını, devleti ve diğer kurumları suçlamak gibi bir derdi yok. Çünkü devlet ve kurumlar elinden geleni yapıyor. Ancak bilgilerin açıklanmamasını şaşkınlıkla karşılıyoruz, bir anlam veremiyoruz. Halbuki açıklansa rakamları yükseldiğini görsek, vatandaş kendini korumaya alır. Sayılar bu şekilde açıklanınca vatandaşa rehavete kapılıyor, temasın artmasına neden olunuyor” şeklinde konuşma yaptı.

Ülkemizde günlük vaka sayısı 40-50 binin altında değil

Erişkin yoğun bakımdaki doluluk oranının yüzde 70 olduğunu dile getiren Yılmaz, “Bu küresel bir salgın ve illet. Çekya’nın nüfusu 10 milyon olmasına karşın günlük vaka sayısı 15 bine kadar ulaştı. Almanya’daki günlük vaka sayısı 40-50 bin arasında. Dolayısıyla bu rakamlara bakıldığında ülkemizde ki günlük vaka sayısı 40-50 binin altında değildir. Bu nedenle vatandaşların kendi önlemlerini alması, kalabalık ortamlara girmemesi, misafirliğe gitmeyecek, yemeğini dışarı da yemeyecek. Bunları yapmazsak evimizde bağıra bağıra öleceğiz” açıklamasını yaptı.

Artık sağlık sistemi kitlendi, çökmek üzere

Kentteki sağlık çalışanlarının özverili bir şekilde çalıştıklarını kaydeden Başkan Yılmaz, “Gerek doktorlarımız gerekse sağlık personelleri canla başla nasıl çalıştıklarına şahidiz. Fakat insan etten ve kemikten yaratılmış, gücünün de bir sınırı var. Sayısız eczacı, doktor, hemşire, hasta bakıcı hayatını kaybetti. Artık sağlık sistemi kitlendi, çökmek üzere” diye konuştu.

Bu zor dönemde İl Sağlık Müdürlüğüne destek verilmeli

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Almanya 130 milyon Euro, Fransa 100 Euro korona paketi açıkladı. Çekya 3 ay süreyle kiraların yüzde 50’sini ödeyeceğini açıkladı, esnafa 500 kron nakit desteği verecek. İngiltere ücretsiz izin kullananlara 2 bin 500 sterline maaş desteği verecek. Biz de ise borçlar 6 ay ertelendi, Ekim ayında ödemeler başladı. Kasa da para olmazsa yapacak çok da bir şey kalmıyor. Devlet kendi üzerine düşeni yaparken, vatandaş da kendi üzerine düşeni yapacak. Ayrıca Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nün hakkını teslim etmek lazım. Yeni Sağlık Müdürü çok zor bir dönemde göreve geldi, bu zor dönemde iyi işler yapmaya çalıştığını görüyorum, sadece destek verilmesi gerekiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *