ANASAYFA arrow right Yaşam

İnsanlar evine ekmek götüremezken vergi kesmek vicdanları yaralıyor

İnsanlar evine ekmek götüremezken vergi kesmek vicdanları yaralıyor
YAYINLAMA: 04 Aralık 2020 / 20.59
GÜNCELLEME: 04 Aralık 2020 / 21.58
Ülkemizde açlık sınırının 3 bin lira olduğuna dikkat çeken Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, komisyondaki herkesin elini vicdanına koyması gerektiğini söyledi. “Bu para verilmediğinde açlık sınırının altında yaşayan aileler açlığa ve sefalete terk edilmiş oluyor” dedi.

Yıl içerisinde yapılan zamlara göre 3 bin liranın fazla olmadığının altını çizen Göçmen, ekmeğe bile bir yıl içerisinde yüzde 50 zam yapıldığını hatırlattı. Türkiye’nin yüzde 6.7 büyüdüğü belirtiliyor. Asgari ücrete yüzde 50’nin yanı sıra refah payı verilmelidir, ama asgari ücretin en az açlık sınırının altında olmaması gerektiğini diyoruz. İnsanlar evine ekmek götüremezken vergi kesmek hakikaten vicdanları yaralıyor. Asgari ücret vergi dışı kalmalı” ifadelerini kullandı.

2002’de asgari ücrete 10 çeyrek altın alınırken, şimdi 3 tane alınıyor

“2002’de asgari ücrete 10 çeyrek altın alınırken, şimdi 3 tane alınıyor” diyen Başkan Göçmen, “Günümüz şartlarında çalışanlar ekonomik olarak çok şey kaybetti. İşsizlik Fonu’nda 131 milyar lira toplandı. Bu paranın sadece yüzde 12’si işçilere verilirken geri kalanı işverenlere verildi. Her zaman işverene destek olan hükümetimiz bu defa da işçilere destek versin. Bu zamana kadar amacı dışında kullanılan İşsizlik Fonu’nun artık kuruluş amacına uygun kullanılması gerekiyor. Artık asgari ücret genel ücrete dönüştü. 20 yıl çalışan da işe yeni başlayanda aynı maaşı alıyor. Bunun değişmesi lazım” şeklinde açıklama yaptı.

Gençlerimizin yüzde 30’u işsiz iken yüzde 27’si kayıt dışı çalışıyor

Göçmen, üretimin önemine değinirken, üretime dayalı ekonomik programın uygulanması gerektiğini vurguladı. “Şu anda ülkede tüketim ve betonlaşma politikaları ön plana çıktı. Dolayısıyla üretime dayalı politikaları geliştirmemiz lazım. Gençlerimizin yüzde 30’u işsiz iken yüzde 27’si kayıt dışı çalışmaktadır. İş gücümüzü üretime katmamız gerekiyor. Bunu yapmasak hepimiz kaybedeceğiz” diye konuştu.

Yüzde 15 ile başlayıp yüzde 30’a kadar çıkan bir vergi sistemi var

Vergi dilimlerine değinen Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, vergilerin yüzde 15’e sabitlenmesi gerektiğini kaybetti, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Vergi dilimleri canımızı çok yakıyor. Yüzde 15 ile başlayıp yüzde 30’a kadar çıkan bir vergi sistemi var. Bu sisteme göre işçinin yılbaşı ile yılsonunda aldığı maaşta yüzde 12 fark ediyor. O nedenle bu sistemin değişmesi verginin ise yüzde 15’e sabitlenmesi gerekiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *