ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İnsan tek başına bir varlık değildir

İnsan tek başına bir varlık değildir
YAYINLAMA: 11 Ocak 2021 / 13.21
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2021 / 13.21
Doğu Akdeniz Bölge Üniversitesi ile Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Yönetim Gerçeği ve Atatürk’ün Yönetim Anlayışı” konulu konferans düzenlendi.

Bir hedefi gerçekleştirmek için alman birbirleriyle bağlantılı tanımlar bütününü yönetim olarak tanımlayan Özşen, “Her yönetimin bir amacı var. Bu amaçların mantıklı bir şekilde birbirini izlemesi gerekir. Yönetimi doğru tanımlamamız için insanı iyi tanımlamamız gerekir. İnsan tek başına bir varlık değil. Her birimiz iki kişilik birer kümenin ürünleriyiz. İnsan, toplumda yaşayan, düşündüklerini harekete geçiren, kendisini sürekli geliştiren bir varlıktır” dedi.

Özşen, yönetimde üç temel yapı olduğunu belirtirken, “İnsan, hayatı boyunca üç temel yapıya bağlıdır. Bunlar felsefe, bilim ve sanattır. İnsanlar felsefenin konularının ağır olduğunu düşünerek felsefeden uzak durur. Aslında felsefe çok basit bir konudur. Felsefe dünyayı anlama, görme biçimidir. Bilim ise gerçeklerin incelenmesine dayanır. Her insan kendi kendine felsefe yapar, ama felsefe yaptığını bilmez. Örneğin dağdaki çoban bile ne olacak benim halim diye kendi kendine sorar. Bu bile bir felsefedir” şeklinde konuştu. Bilimle felsefenin farklı olduğuna değinen Özşen, bilimde yanlılık ve değer yargılarının olmadığını belirterek, “Nesnellik, bilimde en son planda yer alır. İnsanlar arasında yönetim bilim midir, sanat mıdır diye her zaman tartışılır. Yönetim aslında bir felsefedir. İnsanlar uygar toplumlar seviyesine çıkmayı hedeflerler. Bu hedef bir felsefedir. Bilim ve sanat ise bu hedefe gidilen yolda bir araçtır. Her ülkenin kendine göre yönetimleri vardır.” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *