ANASAYFA arrow right Yaşam

İnsan kaynaklı yangınlar sebebiyle tahrip olan orman alanlarının oranı yüzde 98

İnsan kaynaklı yangınlar sebebiyle tahrip olan orman alanlarının oranı yüzde 98
YAYINLAMA: 13 Temmuz 2021 / 21.33
GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2021 / 21.38
Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, son 5 yılda yaşanan orman yangınlarının yüzde 87’sinin insan kaynaklı olduğunu ifade etti. Çiftçiye, hibe destekleri ile anız parçalama makinesi verilmesini önerdi

Anız yakmanın telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar ortaya çıkaracağını söyleyen Deniz, “Ülkemizde orman yangınlarının en büyük sebebi ise insan. Türkiye’de, resmi istatistiklere göre son 5 yılda yaşanan orman yangınlarının yüzde 87’si insan kaynaklı sebeplerle gerçekleşti. Yine resmi verilere göre insan kaynaklı yangınlar sebebiyle tahrip olan orman alanlarının oranı yüzde 98” şeklinde konuşma yaptı. 

Ormanlık alanlarda çok dikkatli davranmamız gerekiyor

Başkan Deniz, “Yaşamak için temel ihtiyaçlarımız olan gıdanın, suyun ve oksijenin doğrudan ilişkili olduğu orman varlıklarımızda, yaz aylarının gelmesi ve artan hava sıcaklıkları ile birlikte yangın riski her geçen gün artıyor. Her geçen yıl iklim değişikliğinin de etkisi ile yaşanan yüksek sıcaklıklar, düşük nem oranı, kurutucu rüzgârlar ve olumsuz arazi şartları ormanların yangın ile zarar görme riskini artırıyor. Orman yangınları ile yanan sadece ağaçlar değil, ormanda yaşayan binlerce canlı da hayatını kaybediyor. Yaşam döngüsünde görülen kırılma nedeniyle yanan orman alanlarında ormanların sunduğu toprak koruma, karbon depolama, oksijen üretme, su üretimi, iklim düzenleme gibi ekosistem hizmetlerinde de kesintiler oluyor. Pandemi sürecinde doğayı ve ormanları çok özledik ancak ormanlık alanlarda çok dikkatli davranmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Anız yakmak, toprağın verimliliğine ciddi zararlar veriyor

Anız yakmanın toprağın verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar verdiğini, verimli tarım alanlarının azalmasına, toprak içinde bulunan yararlı mikroorganizmaların ve besin elementlerinin geri dönüşümsüz olarak kaybedilmesine neden olduğunun altını çizen Deniz,  “Toprağın organik maddeleri yok olmakta, biyolojik, fiziksel ve kimyasal yapısı bozulmaktadır. Özellikle organik maddesi düşük topraklarda ve erozyona açık alanlarda anızın yakılarak değil de, sürülerek toprağa karıştırılması gerekmektedir. Cezaların caydırıcı olması bunun yanında da anız bozma aletleri ile anıza ekim yapılabilen ekipmanların desteklenmesi anız yakmayı önleyici faktörler olarak düşünebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Kaybeden çiftçimiz ve ülke tarımı olur

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu konuda devletimizin gerekli adımları atması gerekmektedir. Örneğin; hibe destekleri ile anız parçalama makinesi verilmesinin yanı sıra çiftçilere anız yakılmaması, yakıldığında ortaya çıkacak olumsuz sonuç ve tahribatlara yönelik eğitim veya seminerlerin de verilmesi gerekiyor. Bu ve buna benzer adımlar atıldığından anız yakan çiftçi sayısında bir azalma olacağı kanaatindeyim. Yoksa her yıl yüzlerce tarım alanlarımızın verimi düşecek, kaybeden çiftçimiz ve ülke tarımı olacak.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *