ANASAYFA arrow right Yaşam

İnsan beynini yeniden yaratmayı hedefleyen iddialı proje

İnsan beynini yeniden yaratmayı hedefleyen iddialı proje
YAYINLAMA: 23 Mayıs 2021 / 17.16
GÜNCELLEME: 23 Mayıs 2021 / 17.16
İnsan beynini bilgisayar ortamında simüle etmek yapılan çalışmalardan en ünlüsü, AB fonları desteğiyle 1 milyar Avro bütçesi ile İnsan Beyni Projesi (Human Brain Project), halen İsviçre’de sinirbilimci Henry Markram liderliğinde devam ediyor.

Tüm karmaşıklıkları içinde beyinleri modelleyen bir sinirbilimci olan Henry Markram'ın varsayımına göre, beyin yeterince iyi bir bilgisayar modelinin işleyişini ortaya koyabilir. Tıpkı böbreklerin, karaciğerlerin ve kalplerin “in-silico”* modellerinin anlayışımızı zenginleştirmesi gibi.

Dünya, farklı şekillerde düşünen insanlarla dolu. Bu çeşitliliği tam olarak anlamak istesek de, yaşayan bir insan üzerinden anlamak oldukça zor. Markram ise bu noktada, bir bilgisayar modelinin etik olarak kabul edilebilir bir yol sunacağını umuyor.

Markram, 2005 yılında fare beynini modellemek için kurulan Mavi Beyin Projesi (BBP) hakkında bir TED konuşması sırasında 2009'da beynin 10 yıl içinde çalışan bir bilgisayar modelini oluşturacağını söylemişti. 

Markram aynı zamanda proje kapsamında, Avrupa Birliği’ndeki zenginlerin dikkatini çekmiş ve 2013 yılında, İnsan Beyni Projesi’ni (HBP) kurmak için 1 milyar Avro fon elde etmişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *