ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İnsan beyni özgürleştirip sınırlamalar kaldırılmalı

İnsan beyni özgürleştirip sınırlamalar kaldırılmalı
YAYINLAMA: 04 Aralık 2022 / 17.18
GÜNCELLEME: 04 Aralık 2022 / 17.18
Gazi Üniversitesi eczacılık fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Noyan Alpan, bilimsel gelişmenin sağlanması için insan beyninin özgürleştirilip, sınırlamaların kaldırılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Eğitim ortamına yeni stajyerler paneline yoğun ilgi oldu.

Prof. Dr. Noyan Alpan, Gaziantep Özel Sanko okulları tarafından düzenlenen, oturum başkanlığını Hacettepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Bozkurt Güvenç‘in yaptığı eğitim ortamına yeni öğretim stajyerleri nasıl uygulanabilir konulu paneldeki konuşmasında, insan beyninin zorlanması ile bilimsel gelişmenin olabileceğini ifade etti. Bilimsel alandaki tüm gelişmelerin ortak özelliğinin, insan beyninin zorlanması olduğunu belirten Prof. Dr. Noyan Alpan, “Bilim adamları önce düşünür, hayal eder, daha sonra da bunu gerçekleştirmeye çalışır. Bu süreç, bilimsel gelişmeye zemin hazırlar. Tabi bu konuda, istenilen gelişmenin sağlanabilmesi için insan beyninin özgür olması, özgür düşünmesi hiçbir sınırlamanın olmaması gerekir” diye konuştu. Dünyada bilimsel alandaki gelişmelerin çok büyük bir hız kazandığına dikkati çeken Prof. Dr. Noyan Alpan, “Öğrencilik yıllarımızda 97 element olduğu biliniyordu. Şimdi ise bu sayı 224’e çıktı. Bu elementlerin 118’i tanınıyor. Varlığı bilinen diğer elementlerin de tanınıp, bilimin hizmetine sunulması durumunda, dünyada çok büyük yeni gelişmeler olabilir” dedi.

Eğitimde öğrenme süreci

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Porf. Dr. Özcan Demirel, Türk eğitim sisteminde, özel okulların çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, eğitim sisteminde de yeni gelişmelerin yaşandığını belirtti. Eğitim sisteminde, özellikle öğretmenlerin öğrencilere vereceği eğitim konusunda öğretmekten, öğrenmeye doğru bir sürecin başladığını belirten Prof. Dr. Demirel, şöyle konuştu:

“Öğrenmek, bireye aittir. Öğretmenler, bireye, diğer bir ifadeyle öğrencilerine yeni bilgileri öğretmek için yardımcı olurlar. Yani günümüzde, öğretmenler öğrencilerine bilgi öğretmek yerine, bu bilgileri öğrenmeleri için aracılık yapan bir konuma geldiler. Eğitimde, öğretmekten, öğrenmeye doğru bir geçiş var. Eğitimde, öğrenme hedefleri daha büyük önem kazanmaya başladı. Bu gelişmeler yaşanırken, öğretmenler biraz ihmal ediliyor. Öğretmenlerin eğitiminin de çok iyi yapılmasının gerekli olduğu unutulmamalı. Sonuçta, öğrencilerimize yeni bilgileri verenlerin öğretmenler olduğu unutulmamalı.”

Prof. Dr. Demirel, eğitimde yeni yönelimlerin, etkin öğrenme, yaşam boyu öğrenme, tam öğrenme, uzaktan öğrenme, beyin temelli öğrenme, öz denetimli öğrenme ve öğrenme özerkliği olduğunu sözlerine ekledi.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ataman sınıftaki öğrenime etki yapan öğretimsel etkenler, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Petek Aşkar, bilişim teknolojilerinin eğitim de uygulanması, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve talim terbiye kurulu başkanı Doç. Dr. Ziya Selçuk ise eğitimde temel konular hakkında bilgi verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *