ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İnşaat sektörü kan kaybediyor

İnşaat sektörü kan kaybediyor
YAYINLAMA: 20 Eylül 2022 / 14.11
GÜNCELLEME: 20 Eylül 2022 / 14.11
İnşaat sektörü geçen yıla oranla %35 küçülürken, sezona rağmen sektörde büyük bir durgunluk yaşanıyor. Demir ve çimento fiyatlarındaki istikrarsızlığı ve malzeme fiyatlarının sürekli artması olumsuz faktörlerin başında geliyor.

Irak’a yapılan çimento ihracatından sonra son bir ayda çimento fiyatlarında %25 artış olması iç piyasada olumsuz etki yarattı. Sektörün %50 kapasiteyle çalıştığı ve yaklaşık 40.000 insanın istihdam edildiğini belirten yetkililer, tam kapasiteyle çalışması halinde bu rakamın 100.000’i bulabileceğini ifade ediyor.

Sezon olmasına rağmen kapasite %50

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, sektörün geçen yıla göre %35 küçüldüğünü belirterek, İnşaat sezon olmasına rağmen halen %50 kapasiteyle çalıştığını söyledi. Sektörde en önemli malzemenin demir ve çimento olduğunu söylerken, dövizdeki düşüşe rağmen malzeme fiyatlarındaki artışa anlam veremediklerini vurguladı.

Dernek Çimentodaki artışa engel oldu

Yersiz fiyat artışlarının sektörün geleceğine olumsuz etkilediğini hatırlatan Köksüzer, çimento fiyatlarındaki artışı derneğin girişimleri sonucu engellediklerini, fabrika yöneticileri ile görüşerek uygun fiyat uygulanması durumunda üyelerin çimentoyu direkt olarak fabrikadan alabileceği konusunda anlaşma yaptıklarını, bunun üzerine geçtiğimiz günlerde bayilerde torbası 3.700.000 TL’ye yükselen çimentonun tekrar 3.200.000 TL’ye kadar düştüğünü açıkladı.

Çimentonun fabrika çıkış fiyatı 2.995.000 TL iken, fiyatın hamal, nakliye ve bayi kar ile birlikte 3.300.000 TL’yi bulduğunu kaydeden Köksüzer, “Irak’a ihracatın yanında fabrikalarında piyasaya az mal sürmesini fırsat bilen bayiler, fiyatları aşırı şekilde yükseltti. Bir ayda %25 zam yaptılar. Fabrika üreticileri ile görüşmemizden sonra fiyatlar düştü. Şimdi Gaziantep Çimentonun torbası 3.300.000, Adıyaman çimentosu 3.900.000 TL. Demir olayına gelince İskenderun demir çelik piyasaya mal vermiyor, sadece az miktarda küçük veriyor. Bu işlendiği zaman piyasaya yüksek fiyatla satılıyor” dedi.

Düşük faizli uzun vadeli kredi sağlanmalı

Başbakan’ın işsizliği önlemek için inşaat sektörünün önünü açmak istediklerini açıkladığını, ancak bu konuda olumlu bir adım atılmadığını vurgulayan Köksüzer, “Sektörün önünü açmak için öncelikli olarak uzun vadeli düşük faizli kredi imkanı sağlanmalı. KDV oranları kesinlikle düşürülmeli. Yapı denetim yasası yeniden gözden geçirilmeli. Çünkü inşaat maliyetlerini artıran unsur olarak duruyor. Bir süredir duran kamu yatırımları yeniden başlatılmalı” diye konuştu.

İnşaat sektöründe 40.000

insan istihdam ediliyor

Gaziantep’teki inşaatların genelinin kaliteli olduğunu kaydeden Köksüzer, “Sektörde yaklaşık 40.000 kişinin istihdam edildiğini açıkladı. Sektörün tam kapasite çalışması durumunda 100.000 insanın istihdam edilebileceğini hatırlatan Rıdvan, sektörde çalışanların büyük bir kısmı vasıfsız insanlar. Bunlar aynı zamanda her tür olaylara yatkın. Yani işsiz kaldıklarında terörde diğer olaylara kolay adapte olabilecek yapıdalar. Eğer sosyal barışa katkıda bulunmak ve işsizliğin önlenmesi isteniyorsa sektöre mutlaka sahip çıkılması gerek. Bu sektörden 110 ayrı hizmet ve imalat sektörüne hizmet veriliyor. Dolayısıyla buralardaki istihdamlarda dikkate alınacak olursa, istihdam edilen sayı çok daha yüksek rakamlar da olur” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *