ANASAYFA arrow right Yaşam

İnşaat sektörü, çok riskli ortamlarda, yasaklarda dahi aralıksız çalıştı

İnşaat sektörü, çok riskli ortamlarda, yasaklarda dahi aralıksız çalıştı
YAYINLAMA: 09 Haziran 2021 / 21.14
GÜNCELLEME: 09 Haziran 2021 / 21.21
TMMOB Gaziantep İKK Eski Sekreteri ve İnşaat Mühendisi Burkay Güçyetmez, mühendis, mimar ve inşaat emekçilerinin aşılanması gerektiğini söyledi

İnşaat sektörü nedense öncelikli aşı grubunda yer almadığını hatırlatan Güçyetmez, “Futbolcuların önemsendiği aşılandığı ülkemizde inşaat sektörünün paydaşları mühendis, mimar ve emekçi işçiler öncelikli aşı grubunda yer almadı” dedi.

Güçyetmez, “İnsanların temel barınma ihtiyacından yollara, altyapıya, üstyapıya köprülere, barajlardan tünellere varan ve insan yaşamına etki eden, depreme dayanıklı yapılar oluşturmaya çalışan, yasaklarda bile çalışmaya devam eden İnşaat sektörü emekçilerinin, mühendis ve mimarların artık acilen öncelikli aşı grubunda geciken yerini alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yapı üretiminin, insanların can ve mal güvenliği açısından en kritik üretim faaliyetlerinden biri olduğunu kaydederken, Güçyetmez, “Buna rağmen güvenli ve sürdürülebilir yapılaşma açısından önemi ve gerekliliği tartışılamaz olan İnşaat sektörü faaliyetlerine durmadan devam etti ve ediyor. Meslektaşlarımız gerek sahada şantiye şefi olarak gerek proje üretiminde iç içe, gerek kontrol birimlerinde, gerek müteahhitlik kısmında gerek kamu kurum ve kuruluşlarda denetim, gerekse üretim faaliyetlerinde olsun sektör gereği riskli ortamlarda görevlerini aşı olamadan yapmaya devam ediyor. Dolayısıyla bir an önce inşaat sektörünün aşılamada öncelikli gruplar arasında yer alması gerekiyor” dedi.

Burkay Güçyetmez, “Sağlık Bakanlığı tarafından Koronavirüs aşısında öncelikli meslek grupları belirlenirken yaptığı açıklama içeriğinde, "Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar belirlenmiş olup bu gruplara sırasıyla uygulanacaktır" şeklinde belirtilmişti” diye konuştu.  

Aşılamanın birinci aşamasının A grubunda sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf vb. tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer ile tüm eczane çalışanları, birinci aşamanın B grubunda yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanların, C grubunda ise 65 yaş ve üstü bireylerin yer aldığını kaydeden Güçyetmez, “İkinci aşamanın A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin, "Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb.), taşımacılık  (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar.’ Bunların ardından ikinci aşamada 50-64 yaşlarındaki bireyler ve aşılamanın üçüncü aşamasında, öncelikle kronik hastalığı olanlar ve dördüncü aşamada ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak şeklinde bir takvim ve öncelik sırası belirlenmişti” şeklinde konuştu.

Güçyetmez, “Mühendisler, mimarlar ve çok fazla sayıda emek veren işçi arkadaşlarımız İş kazalarının en çok yaşandığı alanlardan biri olan şantiyelerde koronavirüs salgınıyla birlikte çok riskli ortamlarda yasaklarda dahi aralıksız çalıştı ve de hala inşaatlarda dip dibe, burun buruna çalışmaya devam ediyor. İnşaatlarda çalışan meslektaşlarımızın ve işçilerin çalışma koşullarında bir değişiklik yok” açıklamasında bulundu. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *