ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İnşaat sektörü canlandırılmalı

İnşaat sektörü canlandırılmalı
YAYINLAMA: 14 Ocak 2022 / 16.15
GÜNCELLEME: 14 Ocak 2022 / 16.15
İnşaat sektörünün canlandırılması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, nüfusun büyük bir kısmının inşaat sektöründen geçimini kazandığına dikkat çekti. Yetkililer, yapı denetim şirketlerinin daha fazla para kazanma hırsında olduğunu, inşaatlarda yeterli denetimi yapılmadığını ileri sürdü.

Gecekondular önemli

İnşaat Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Deveci, sektördeki KDV oranının %8’e indirilmesi kooperatif kredilerinin hızlandırılması, yeni problemlerin hayata geçirilmesi ve hazine arazilerinin tasfiye edilmesini istedi. Sektörün canlanması için projeler hazırlanarak, halka ucuz arsa verilip müteahhitlere konut yapma imkanı yaratılması gerektiğini söyleyen Deveci, “Halka ucuz arsa tahsis edilerek çağdaş binalar yapılması teşvik edilmeli. Böylece hem gecekondulaşma önlenir, hem de alt yapısı hazır modern binaların inşası sağlanır” dedi.

Denetim şirketlerinin adı var, kendisi yok

Sağlık sigortası kurumu prim oranlarının çok yüksek olduğunu kaydeden Recep Deveci, mevcut primlerle inşaatlarda sigortalı işçi çalıştırmanın imkansız olacağını belirterek, “Sağlık sigortası kurumu pirim oranları daha makul düzeyde olmalı ve çalışan herkes sigortalandırılmalı. Aksi halde inşaatlarda sigortalı işçi bulmak imkansızlaşır. Bu arada yapı denetim şirketleri kuruldu fakat bu şirketlerin adı var kendisi yok. Bunlar daha çok halkı soyuyor ve büyük miktarda para talep ediyorlar. İnşaatın en kısa zamanda tamamlanmasını geciktiriyorlar. Yaptıkları başka bir iş yok. Denetimler uzman kişiler ile yapılmalı. Mimar, mühendis teknik eleman kalifiye ustalarla ortaklaşa komisyon kurarak kaliteli depreme dayanıklı daha çağdaş ve modern yapılar yapılmalı. Fakat inşaatların Çoğundan kalifiyeli eleman çalıştırılmıyor. Bu da inşaatların Çürük yapılmasına yol açtığı gibi can kayıplarına da yol açıyor” diye konuştu.

Belediyeler gezici kontrol ekibi oluşturmalı

Belediyelerin gezici teknik ekiplerle inşaatlara denetlemesi gerektiğini kaydeden deveci, inşaatlarda çoğunlukla kalitesiz malzeme kullanıldığı vurguladı. Ustalık belgesi olmayanların inşaatlarda çalıştırıldığını belirten Recep Deveci, sorunu sürekli dile getirmelerine rağmen yetkililerin bu konuda gerekli önlemleri almadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *