ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İnşaat sektörü 12.7 küçüldü

İnşaat sektörü 12.7 küçüldü
YAYINLAMA: 30 Aralık 2020 / 13.25
GÜNCELLEME: 30 Aralık 2020 / 13.25
Gaziantep Ticaret Odası’nın sektörlerin sorun ve önerileri ile çözüm yollarının tespiti amacıyla başlattığı sektör toplantıları kapsamında “inşaat sektörü”nün sorunları masaya yatırıldı.

Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda dün saat 15.30’da başlayan toplantıya sektörde faaliyet gösteren oda ve derneklerin yanı sıra çok sayıda inşaat mühendisi ve teknik eleman katıldı.

GTO Başkanı Mehmet Aslan, açılışta yaptığı konuşmada, az gelişmiş ülkelerde inşaat sektörünün GSMH’dan aldığı payın yüksek olması gerektiğini, ancak Türkiye’de bunun tam aksine düşük olduğunu belirterek, “Gelişmiş tüm ülkelerde inşaat sektörünün GSMH’den aldığı ortalama pay, yüzde 10-12 arasında değişiyor. Türkiye’de ise yüzde 5. Türkiye gelişmekte olan bir ülke ki, gelişmekte olan bir ülkede inşaatın GSMH’deki payının daha yüksek olması gerekir. Ama gelişmiş ülkeler ortalamasının altındayız. Geçen yıl Türkiye tarihinin en büyük küçülmesini yaşadı. Makro çerçevede yüzde 9.8 küçüldük. Daha acı olanı bu süreç içerisinde inşaat sektörü 12.7 küçüldü’ dedi.

Ticaret Odası Meslek Komitesi Üyesi Ünal Özdil, inşaat sektörünün 1993 yılından başlayarak sürekli krizde olduğunu belirterek, “İnşaat sektörü ekonomide neredeyse üçte bir paya sahip. Sektörü genel istihdamın yüzde 6’sını karşılıyor. İnşaat yan sanayi eklendiğinde 3 milyon kişi bu sektörden geçimini sağlıyor” dedi.

Çözüm yerine sorunları artıracak kararların alındığını belirten Özdil, “Gerekli olan, ancak zamansız ve altyapısı hazır olmayan yapı denetim yasası çıkarılarak maliyeti artırıp kaçak yapılaşma teşvik edildi. Sigorta prim taban ve tavanı sektöre ciddi bir yük getirecektir. Vermeyen işverenler için her bir fiil için asgari ücretin 2 katı idari para cezası kesilecek. İnşaat sektöründe mevsimlik hatta günlük işçi çalıştırması dolayısıyla uygulanmada zorluk yaratacak. Ülkemizde 100 bin kayıtlı müteahhit mevcut, Fransa’da bu rakam 7 bin. Gelişmiş ülkelerde konutlarda arsa maliyeti yüzde 20-30 arasında olmasına rağmen ülkemizde bu oran yüzde 40-50 arasındadır" diye konuştu.

Yapı Denetim Yasası ve Kamu İhale Yasası’nda en büyük eksikliğin müteahhitlik tanımının yapılmamış olması olduğunu belirten Özdil şöyle konuştu: "Müteahhitlik, hiçbir şartın aranmadığı herkesin rahatlıkla yapabileceği boşta kalanlara yeni iş, emeklilere ek iş olmaktan kurtarılmalıdır. Yeni ihale yasasının yönetmelikleri çıkmadan önlem alınarak, eksikliklerinin ve yanlışlıkların giderilmesi gerekmektedir” diyen Özdil, çözüm önerileri konusunda da şunları söyledi:

“inşaat maliyetlerinin düşürülmesi, faiz oranları, vergiler harçlar, SSK primleri yeniden gözden geçirilmelidir. Emlak vergisi oranları düşürülmeli, yüzde 5’lik stopaj oranı yüzde 2’lere çekilmeli inşaat malzemelerine standart getirilmeli, inşaatların yapıldığı yerdeki yöre inşaatçılarına öncelik verilmelidir. Enerji maliyetleri Avrupa ülkeleri seviyesine çıkarılmalı, yabancı sermayenin önündeki engeller kaldırılmalı, enflasyon muhasebesine geçilmeli ve yarım kalmış konutların tamamlanması için ucuz ve uzun vadeli kredi temini getirilmelidir. ”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *