ANASAYFA arrow right Ekonomi

İnşaat, ekonomide öncü sektörlerden biri

İnşaat, ekonomide öncü sektörlerden biri
YAYINLAMA: 13 Ocak 2021 / 20.49
GÜNCELLEME: 13 Ocak 2021 / 20.55
Türkiye Hazır Beton Birliği ‘Hazır Beton Endeksi’ 2020 Aralık Ayı Raporu’nu açıkladı

Türkiye Hazır Beton Birliği, inşaat ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan ‘Hazır Beton Endeksi’ 2020 Aralık Ayı Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, aralık ayında tüm endekslerde geçen yıla oranla olumlu bir tablonun olduğu vurgulanırken, faiz indirimleri ile beraber normalleşme adımlarının hızlandığı haziran ayından itibaren başlayan rüzgârın inşaat sektörü açısından hâlen dinmediğini ve sektörün yılı pozitif tarafta kapattığı belirtildi.

Raporun sonuçlarını değerlendiren KÇS KİPAŞ Beton Yetkili Kurulları ve KİPAŞ Hazır Beton Bayisi Hamma Yetkilisi ve MİSİAD Gaziantep İl Başkanı Muhammet Yıldız, tüm zorlu koşullara rağmen KÇS Kipaş Hazır Betonun 2020 yılında da sektörel büyümesini sürdürdüğünün altını çizdi. “Müşterilerimizin beton sıkıntısını çözmek için gece-gündüz demeden çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz. Çünkü bizim için müşteri memnuniyeti her şeyden önde gelir” ifadelerini kullandı. 

Yıldız, “KÇS KİPAŞ Hazır Beton, çimento sektöründe kaliteli üretim, kullandığı teknoloji ve çevre duyarlılığının yanı sıra sürekli müşteri memnuniyeti odaklı çalışan sektörde saygın ve tercih edilen bir marka haline geldi. KÇS KİPAŞ Hazır Beton, bir yandan inşaat sektörünün ihtiyacını karşılayan diğer taraftan ise yurt dışına çimento ihracatı gerçekleştirerek, ülkeye döviz girdisi sağlayıp ekonomiye önemli katkılar sundu” şeklinde konuştu. 

Ülkemizde hazır betonun gelişmeye devam ettiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye’nin bir ekonomik gelişim içerisinde olduğunu, bundan dolayı sanayileşme, alt yapı yatırımlarını ve çalışmalarını sürdürmek zorunda olduğunu belirtti. “Sanayileşme ve alt yapı çalışmaları nedeniyle beton üretiminde her zaman bir artış söz konusudur. Bunların yanı sıra ülkemiz, sürekli göç alan bir ülke konumunda olduğundan konut ihtiyacı her zaman vardır. Dolayısıyla inşaat sektörü Türkiye’nin ekonomi de öncü sektörlerden biri haline gelmiştir. İnşaat sektörünün alt kolu ve temel taşlarından biri de hiç şüphesiz hazır beton sektörü olduğunu söyleyebiliriz” diye açıklamada bulundu.

Hazır beton sektörünün önemli bir konuma sahip olduğundan Türkiye Hazır Beton Birliği’nin her ay inşaat ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri içeren bir rapor hazırladığını kaydeden Yıldız, “Açıklana en son Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Aralık ayı raporuna göre faiz indirimleri ile birlikte normalleşme adımları hızlandı, inşaat faaliyetleri son 7 aydan beri yukarı yönlü hareket devam etmektedir. Faaliyet endeksi, en yüksek endeks değeri olarak yılı kapatırken, beklenti endeksi ise Kasım ve Aralık aylarındaki yükselişle birlikte yılı pozitif tarafta kapattı” dedi.

KÇS KİPAŞ Beton Yetkili Kurulları ve KİPAŞ Hazır Beton Bayisi Hamma Yetkilisi ve MİSİAD Gaziantep İl Başkanı Muhammet Yıldız, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde ekonominin toparlanmasına imkân tanıyan düşük faiz öncesinde 8 çeyrek daralan inşaat sektörünün yüzde 6,4 büyüdüğünü, 2008 küresel krizinde dahi 7 çeyrek daraldıktan sonra yüzde 8 büyüyen inşaat sektörünün 8 çeyrek üst üste daralma göstermesinin dikkat çekici olduğunu vurguladı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *