ANASAYFA arrow right Dünya

İngiltere’de Brexit anlaşması yeniden reddedildi

İngiltere’de Brexit anlaşması yeniden reddedildi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
İngiltere Parlamentosu’nda dün Başbakan Theresa May’in Brexit anlaşması bir kere daha reddedildi. Avam Kamarası bugün an
İngiltere Parlamentosu’nda dün Başbakan Theresa May’in Brexit anlaşması bir kere daha reddedildi. Avam Kamarası bugün anlaşmasız Brexit seçeneğini oylayacak.
İngiltere Parlamentosu'nda Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği (AB) ile vardığı ayrılık sürecinin detaylarını belirleyen anlaşma dün ikinci kez oylandı.
İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB'den ayrılma şartlarını içeren anlaşması 15 Ocak'ta yapılan oylamada 202 'Evet' oyuna karşı 432 oyla parlamentoya takılmıştı.
Sonuç May açısından "Avam Kamarası tarihinin en büyük yenilgisi" olmuştu. Dün akşamki oylamada May'in anlaşması bu kez 149 oy farkla reddedildi. 242 vekil anlaşmadan yana oy kullanırken, 391 vekil anlaşmaya onay vermedi.
Oylama sonrası Avam Kamarası'nda konuşan İngiltere Başbakanı Theresa May, bugün "anlaşmasız Brexit" seçeneğinin de reddedilmesi halinde Perşembe günü tekrar bir oylama yapılacağını, vekillere Brexit'in ertelenmesine destek verip vermeyeceklerinin sorulacağını kaydetti.
Brexit'i ertelemenin önlerindeki problemleri çözmeyeceğini kaydeden May, "Avrupa Birliği, İngiltere'nin Brexit sürecini tamamlayacağını mı, yoksa ikinci bir referandum mu istediğini öğrenmek isteyecektir" ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Pazartesi Londra'ya gönderdiği mektupta "İngiltere'nin birlikten ayrılma süreci AP seçimlerinin yapılacağı 23-26 Mayıs tarihleri öncesinde gerçekleşmiş olmalıdır. Sarktığı takdirde İngiltere de yasal olarak AP seçimlerine katılmakla yükümlüdür" yazmıştı.
İngiltere basınında bu mektubun da May'in elini erteleme ile ilgili zayıflattığını yorumları yapılmıştı.
Erteleme istendiği takdirde bunun 23 Mayıs sonrası bir tarih olması büyük olasılık. Ancak bu sürede ikinci bir referandum için yeterli süre olmayacak.
Brexit'i başından beri istemeyenlerin hayalinde ise ikinci bir referandum var.
Yeni bir referandum yapılması için Independent gazetesi tarafından başlatılan "Son söz" (Final Say) kampanyası kapsamında 1 milyon 75 bin, "Halkın Oyu" (People's Vote) platformunun yaptığı kampanyada ise 337 bin imza Aralık ayında parlamentoya sunulmuştu.
Ancak bu seçenek de politik etik açısından 'demokrasi dışına çıkma' tartışmalarını beraberinde getiriyor.
Yapılan bir seçimin tekrarlanmasıyla ilgili etik tartışmalara karşı çıkanlar ise Brexit'in bu haliyle zaten form değiştirdiğini, tartışmaların çıkmaza girdiğini savunuyor.
Öte yandan Brexit sürecinin durdurulması ise teknik olarak son derece basit. İngiltere Başbakanı'nın Brüksel'e Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini işletme kararını geri aldıklarını belirten bir mektup yazması ve Avrupa Parlamentosu'nun da bu talebi salt çoğunluk ile kabul etmesi yeterli.
Avrupa Birliği içerisinde ne Konsey'in ne de Parlamento'nun böyle bir geri adıma olumsuz yanıt vermesi beklenmiyor.
Muhafazakarlar böyle bir karar alsa dahi İşçi Partisi halkın yarısının istediği bir konuda şimdilik çekingen davranıyor ve referandumsuz şekilde Brexit'i iptal etmek seçeneği açıktan dillendirilmiyor. Bianet

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *