ANASAYFA arrow right Dünya

İngiltere Başbakanı May'e bu kez parlamento başkanı engel oldu

İngiltere Başbakanı May'e bu kez parlamento başkanı engel oldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
İngilere'de Avam Kamarası Başkanı John Bercow, Başbakan Theresa May'in iki kez reddedilen Brexit anlaşmasını parlamentoy
İngilere'de Avam Kamarası Başkanı John Bercow, Başbakan Theresa May'in iki kez reddedilen Brexit anlaşmasını parlamentoya üçüncü kez getirmesine izin vermedi.
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmasını öngören sürece sadece 10 gün kalırken Birleşik Krallık'taki "ayrılık" belirsizliği artarak büyüyor.
İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile vardığı ve ayrılık şartlarını içeren Brexit anlaşmasını 15 Ocak'ta parlamentoya getirmiş, 202 'Evet' oyuna karşı 432 'Hayır' oyuyla reddedilmişti.
May, aynı anlaşmayı 12 Mart'ta tekrar parlamentoya getirdi ve bu kez 149 oy farkla reddedildi. İngiltere Başbakanı, parlamentonun "anlaşmasız Brexit" seçeneğini de reddetmesi üzerine dün üzerinde değişiklik yapılmayan anlaşmayı tekrar Avam Kamarası'na sundu.
Meclis Başkanı John Bercow, Parlamento tarafından daha önce iki kez reddedilen bir anlaşmanın tekrar oylamaya sunulmasının saygısızlık olacağını bu nedenle oylamaya izin vermeyeceğini söyledi.
Bu kararıyla ilgili henüz İngiltere'nin yazılı bir anayasası olmadığı 1604 yılından kalma bir hükme gönderme yapan Meclis Başkanı, Parlamentoda reddedilen bir önergenin aynısının bir kez daha oylatılamayacağının o tarihte de geçerli olduğunu hatırlattı.
"Backstop" denilen ve bir tür acil durum mekanizması olan seçenek Brexit tartışmalarının şu anki kilit noktası.
İngiltere ve AB arasında varılan serbest ticaret anlaşması hakkındaki müzakereler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti arasında her koşulda herhangi bir fiziki sınır olmamasını amaçlıyor.
Birleşik Krallık açısından korkutan nokta kendi sınırlarındaki Kuzey İrlanda'nın da İrlanda Cumhuriyeti'ne katılması ve 2014'te bağımsızlık için referanduma giden ancak Birleşik Krallık'ta kalan İskoçya'nın da yeniden referanduma gitmesi.
Avam Kamarası'nda Brexit anlaşmasının 15 Ocak'taki ilk oylanması sırasında Parlamento başkanı John Bercow uğultuları susturmak için "Zen, İtidal, Sabır!" (Zen, Restraint, Patience!) diye bağırmıştı. Parlamento başkanının sözleri sosyal medyada tarihi oylamayla ilgili en çok paylaşılan detaylardan olmuştu. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *