ANASAYFA arrow right Güncel

‘İnfaz yasası kadın ve çocukları daha korumasız duruma getirdi’

‘İnfaz yasası kadın ve çocukları daha korumasız duruma getirdi’
YAYINLAMA: 27 Nisan 2020 / 21.39
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2020 / 20.50
İlerici Kadınlar Derneği Gaziantep Şube yöneticilerinden  Sibel Altıntaş, infaz yasasını ve artan kadın ile çocuk cinayetlerini değerlendirdi

Karantina döneminde, kadın cinayetlerinde artış gözle görünür bir hale dönüştü. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te ve ardından Kütahya’da erkekler kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve cinayetle gündeme geldi, kadın örgütleri bu yaşananlara karşı, tahliye edilen faillerin denetiminin sağlanmasını istedi. 

Konuya ilişkin görüştüğümüz İlerici Kadınlar Derneği Gaziantep Şube yöneticisi Sibel Altıntaş, karantina ve infaz yasasının ardından kadınların ve çocukların daha da korumasız olmasına dikkat çekti.

‘Bu şaşırtıcı değil, şaşırmıyoruz’

İnfaz yasasında ne suç işlediği belli olmayan kişilerin salıverildiğini ve bu kişilerin arasında da kadın cinayetini işleyenlerin de olduğunu belirten Altıntaş, yasanın tam anlamıyla, suç işleyenlerin yeniden toplum içine sürüldüğünü ve yeniden suç işleyeceği anlamına geldiğini söyledi.

Altıntaş,  “Bir gecede çıkan yasanın ve suçluların salıverilmesinin hemen ardından cinayet haberlerini okumaya başladık. Bakın hepimizin yüreğini yakan, Ceylan’ın babası tarafında işkence edilerek öldürülmesine dair haberler okuduk. Kızını döverek öldüren bu baba cezaevinden çıkmış. Şunu bilmek gerek, devlet kişiye karşı işlenen suçu affedemez. Hırsıza, dolandırılıcıya karşı emek mücadelesinde sömürüye karşı hakkını savunanlar ve temel insan hakları kapsamında düşüncesini söyleyenler yasa dışında ve bu infaz paketi onları kapsamıyor. Bütün bu yapılanlar AKP’nin gerici ideolojik yapısını ortaya çıkarıyor.  Bu şaşırtıcı değil, şaşırmıyoruz” dedi.

‘Yasa tasarısı kadınları kaygılandırıyor’

Suç işleyen faillerin salıverilmesinin kadınları kaygılandırdığı belirten Altıntaş, “Artan kadın cinayetlerine ve şiddetine karşı hükümet hiçbir şey yapmazken, bu suçu işleyenler bir gecede dışarıya çıkarıldı.  Kadınlara bu yasa teklifiyle şu demek isteniyor; ölen ölür, kalan sağlar bizimdir. Bu uygulamayı böyle anlıyorum. Bakın kadın cinayetlerini işleyenler ne diyor, ‘çok sevdim’, ‘ailemi korumak için’ , ‘aileme zarar veriyordu’. Bu gerekçelerle cinayet işliyor veya şiddet uyguluyor. 18 yıldır ‘kadın erkek eşit değildir’, ‘kadın ve erkeğin eşitliği fıtratımızda yoktur’ söylemi verilen cezalara iyi hal indirimi olarak geri dönüyor. Ne yazık ki bu durum onları cesaretlendiren bir durum oluyor. Çocuk istismarı için de aynı şey söz konusu. Bakın yürek yakan bir olay , bu memleketin gözü önünde gerçekleşti. Gerici bir vakıfta (Ensar) 49 erkek çocuk istismara maruz kaldı. Yine de bu ülkenin bakanı ‘Bir kereden bir şey olmaz ‘dedi.  Bütün bu olanlar ve bu yasa, kadın ve çocukları korumasız duruma getiriyor” ifadelerinde bulundu.  
Altıntaş son olarak, “Kadınlara seslenerek bu karanlık günlerde örgütlü mücadelemizle birlikte kurtulabiliriz. Enseyi karartmadan mücadeleyi birlikte büyütelim” dedi. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *