ANASAYFA arrow right Ekonomi

IMF'den merkez bankalarına 'ani faiz artışı' uyarısı

IMF'den merkez bankalarına 'ani faiz artışı' uyarısı
YAYINLAMA: 12 Mart 2021 / 14.13
GÜNCELLEME: 12 Mart 2021 / 21.12
IMF, ABD'de yürürlüğe giren 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi pek çok ülkeye fayda getirecek olsa da, merkez bankalarını faiz oranlarında ani artışlara karşı uyanık olmaları yönünde uyardı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD'de yürürlüğe giren 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi pek çok ülkeye fayda sağlayacak ve toparlanmaya yardım edecek olsa da faiz oranlarında ani bir artışın gelişmekte olan piyasalara yayılması olasılığına karşı uyanık olmaları konusunda merkez bankalarını uyardı.

IMF Dış İlişkiler Direktörü Gery Rice, düzenlediği haftalık basın toplantısında, 1,9 trilyon dolarlık Amerikan Kurtarma Planı Yasası'nın ABD'de GSYH'yı gelecek üç yılda yüzde 5-6 artıracağını tahmin ettiklerini, ancak niha tahmine ulaşmak için daha fazla analize ihtiyaçları olduğunu söyledi. Rice, olağanüstü düşük dolar fonlama maliyetinin finansal şartlarda ani bir sıkılaşma için risk olduğunu da ifade eden Rice, bunun dikkatle yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Rice, "Fed ve diğer gelişmiş ekonomilerin merkez bankaları için bu durum, açık şekilde iletişime devam etmek, ekonomileri konusundaki değerlendirmelerinde ve varlık alımları ile faiz politikiları konusunda gelişen görüşlerinde finansal piyasa şartlarında arzu edilmeyen herhangi bir sıkılaşmadan kaçınmak anlamına geliyor" diye konuştu.

Rice, gelişmekte olan piyasalar ve kalkınmakta olan ekonomilerin, özellikle finansal kırılganlıkları olanlar ile ABD ile ticari bağları zayıf olanların beklenmedik durum politikalarını hazır etmeleri gerektiğini belirtti.

IMF, Dünya Ekonomi Görünümü çerçevesinde global ekonomik tahminlerini 5-11 Nisan arasında yapılacak IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları sırasında açıklayacak. Toplantılar sanal olarak yapılacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *