ANASAYFA arrow right Ekonomi

İmalat sanayi Nisan'da çok sert fren yaptı

İmalat sanayi Nisan'da çok sert fren yaptı
YAYINLAMA: 04 Mayıs 2020 / 16.17
GÜNCELLEME: 04 Mayıs 2020 / 16.17

İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan ve sanayideki gelişmeleri önceden haber verdiği için yakından izlenen İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Nisan ayında sert şekilde yavaşlayarak 33,4’e geriledi. Endeks'te 50'nin altındaki değerler sanayide yavaşlamaya işaret ediyor. Mart'ta 48,1 olarak ölçülen değer bir ayda yaklaşık 15 puan gerilemiş oldu. Böylece imalat sektöründeki yavaşlama, küresel finansal krizden beri en yüksek orana ulaştı.

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan raporda şöyle denildi:

"Nisan’da imalatçıların yaygın bir şekilde üretime ara verdikleri görülürken, bu durum hem üretim hem de yeni siparişlerde ciddi yavaşlamalara yol açtı. Her iki göstergede de anketin başladığı Haziran 2005’ten beri en belirgin ivme kaybı gözlendi. Toplam yeni siparişlerdeki azalmanın yanı sıra, salgının küresel ölçekte tüm pazarları etkilemesi sonucu, firmaların yeni ihracat siparişlerinde de sert yavaşlama kaydedildi. Yeni siparişlerdeki yetersizlik, firmaların son dört ayda ilk kez istihdam düzeyini azaltmalarına yol açtı. Söz konusu düşüş son 11 yılın en yüksek oranında gerçekleşti. Nisanda satın alma faaliyetleri azalırken bu durum girdi stoklarındaki düşüşün hızlanmasına katkıda bulundu.

Veriler COVID-19 salgınının tedarik zincirlerini de önemli ölçüde etkilediğine işaret etti. Anket katılımcıları, bazı tedarikçilerin üretime ara verdiğini, ayrıca girdi temini ve lojistikte sorunlar yaşandığını belirtti. Bunlara bağlı olarak, girdilerin teslimat sürelerinde anket tarihinin en yüksek artışı görüldü. Girdi maliyetleri belirgin bir şekilde yükselmeyi sürdürdü, ancak artış nisan ayında son üç ayın en düşük oranında gerçekleşti. Firmalar genel olarak, girdi fiyatlarında artışa yol açan temel faktörün Türk Lirasındaki zayıflık olduğunu belirtti. İmalatçılar, girdi maliyetlerindeki yükselişe nihai ürün fiyatlarını artırarak karşılık verdi. Bununla birlikte, bazı firmaların siparişleri güvence altına almak için fiyatlarda indirimlere

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *