ANASAYFA arrow right Güncel

İLKSAN’ın geleceğine sahip çıkmak için seçimin her aşamasında etkin olacağız

İLKSAN’ın geleceğine sahip çıkmak için seçimin her aşamasında etkin olacağız
YAYINLAMA: 17 Haziran 2021 / 21.18
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2021 / 21.18
Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi Mali Sekreteri Muhammet Bulut, “İLKSAN’da söz sahibi olmak, önceki yıllarda yaşanan ve İLKSAN adı üzerindeki olumsuz kamuoyu algısına neden olan şaibe ve yolsuzluklara izin vermemek, yönetim ve karar mekanizmalarında yer almak, İLKSAN’ın geleceğini sahip çıkmak için Cumartesi günü yapılacak seçimin her aşamasına etkin bir biçimde katılacağız” ifadelerini kullandı.

İLKSAN’ın öğretmenlere hizmet eden değil, onlardan kesilen paralarla siyasi çevrelere ve bürokratlara rant sağlayan bir kapı haline geldiğini, yolsuzluk ve usulsüzlüklerle anıldığını ifade eden Bulut, Bugün, İLKSAN’da Yönetim Kurulu Üyeleri brüt asgari ücretin beş katı ile yedi katına varan maaş, huzur hakkı ve harcırah almaktadır. Bu uçuk rakamlar, üyelerine yönelik dayanışma ve sosyal yardım amacıyla kurulmuş bir sandıkta olmaması gerektiği kadar yüksek” dedi.

Mevzuattaki antidemokratik hükümler değiştirilmeli

Bulut, İLKSAN mevzuatındaki antidemokratik hükümlerin değiştirilerek, söz ve karar sahibinin üyelerinin olması gerektiğini vurgularken, “İLKSAN ana statüsünü hazırlama ve değiştirme yetkisinin İLKSAN Temsilciler Kuruluna ve üyelerine verilmesini, işleyişindeki tüm antidemokratik uygulamaların sonlandırılarak; katılımcı, şeffaf bir yönetim modeline geçilmesini, temsilde adalet sağlanmasını, Yönetim Kurulunun 4 üyesinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın önerisi ile seçilmesi uygulamasına son verilmesini, yönetim ve denetim kurullarının sadece üyelerden oluşmasını, İLKSAN’ın geleceğinin üyelerinin özgür iradesiyle belirlenmesini, zorunlu üyeliğin kaldırılmasını, isteğe bağlı olmasını, Yönetim Kurulu Üyelerinin yüksek maaş saltanatına son verilmesini sağlayıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtiyoruz” şeklinde konuşma yaptı.

Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi Mali Sekreteri Muhammet Bulut, konuşmasını şöyle tamamladı: “1943 yılında Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un öncülüğünde, ilkokul öğretmenlerinin maaş ve sosyal haklarını güvenceye almak için kurulan “İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı” İLKSAN, antidemokratik bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı’nın vesayeti ile yönetilmektedir. 7 kişilik İLKSAN Yönetim Kurulu’nun tamamı üyeler tarafından demokratik yöntemlerle seçilirken 1985 yılında yapılan değişiklik sonucu, Yönetim Kurulu’nun 3’ü aday olan İLKSAN üyeleri, 4’ü ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın önerdiği kişiler arasından seçilmeye başlanmıştır. Yine 1985 yılında yapılan değişiklik ile İLKSAN’ın yönetimi, işleyiş tarzı ve esaslarını belirleyen ana statüsünün hazırlanması yetkisi Milli Eğitim Bakanlığı’na verilmiş, Temsilciler Kurulu da işlevsizleştirilmiştir. Bu durum İLKSAN’ın kuruluş amacından uzaklaşmasına, üye iradesinin tamamen devre dışı bırakılarak MEB’in siyasi vesayeti altına girmesine neden oldu.” Özer Karınca

 

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *