ANASAYFA arrow right Yaşam

"İlkokulda yüzme eğitimi zorunlu olmalı, halka açık havuzlar artmalı"

YAYINLAMA: 16 Eylül 2022 / 15.59
GÜNCELLEME: 16 Eylül 2022 / 15.59
Gezo Issı Bozkurt, suyun insan hayatındaki önemine vurgu yaparak, "Bu gerçeklik kabul edilmeli ve halka hizmet olarak tıpkı yol, elektrik gibi halka açık, güvenli havuzlar yapılmalı ve yüzme eğitimleri verilmeli" diyor.

Hava sıcaklıkları hâlâ yüksekken dere, havuz, sulama kanalı gibi yerlerde boğulan çocukların haberleri de gelmeye devam ediyor. Bakım verenler, ebeveynler, devlet, belediyeler... Nerelerde eksik kalınıyor? Neler yapılmalı? 
Çocuk doktoru Gezo Issı Bozkurt, dünyanın en huzurlu yerinin anne karnı olduğunu hatırlatarak, suyun doğduğumuz ilk andan itibaren hayatımızın bir parçası olması gerektiğinin altını çiziyor ve "Bu gerçeklik kabul edilmeli ve halka hizmet olarak tıpkı yol, elektrik vs gibi halka açık, güvenli havuzlar yapılmalı ve yüzme eğitimleri verilmeli" diyor.

Gezo Issı Bozkurt, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünü tamamladıktan sonra toplum sağlığında çocuğun yeri, sağlıklı çocuk takibi, beslenmesi, beden ruh sağlığı gibi konular üzerine yoğunlaşmış. 2019'dan bu yana Londra'da kurucusu olduğu aile - çocuk sağlık danışmanlık şirketinin direktörü olarak çalışıyor.

Bozkurt'a söz vermemizin önemli nedeni de tez konusu olarak "Suda Boğulma Nedeni ile Başvuran Çocukların Değerlendirilmesi" konusunu seçmesi.

"Tez hocam Doç. Dr. Mustafa Taşkesen ile bu konuyu seçme sebebimiz Güneydoğu bölgesinin sıcak bir bölge olmasıyla serinleme gayesi ile baraj ve göllerde boğulmalara dikkat çekmekti" diyor.

Gezo Bozkurt aynı zamanda ev kazalarına da dikkati çekiyor.  

"Aileler durumu kabullenmekte zorlanıyor"
Ailelerin bu durumu kabullenmekte zorlanmalari diyebilirim. Bir çocuk hasta doğarsa zamanla bu durum kabullenilir aile tarafından. Fakat sağlıklı bir çocukken aniden hayatı tehdit edebilecek böyle bir durumu kabullenmek kolay değildir.
Maalesef birçok ailede suda boğulma tehlikesinin farkındalığının zayıf olduğu aşikardı. Nitekim bu da durumun önlenebilir halk sağlık sorunu olduğuna işaret ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *