ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İlköğretimde çocuklara insan hakları öğretilecek

İlköğretimde çocuklara insan hakları öğretilecek
YAYINLAMA: 15 Kasım 2022 / 14.08
GÜNCELLEME: 15 Kasım 2022 / 14.08
İlköğretimde bundan sonra birinci, ikinci ve üçüncü sınıflarda sınav yapılmayacak, çocuklara insan hakları öğretilecek.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği‘nde yapılan değişiklik bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, ilköğretim kurumları, öğrencilerine insan hakları, çocuk hakları, uluslararası sözleşmelere uygun olarak haklarını kullanma, evrensel kültür değerlerini tanıma, kendilerine güvenen, sistemli düşünebilen, girişimci, çağdaş teknolojileri etkili biçimde kullana bilmeyi öğretecek. İlköğretim okulları da sekiz yıllık kesintisiz eğitim, her Türk vatandaşının hakkı ve zorunlu olduğu genel ilkeler arasında sayıldı. İlköğretimin 1, 2 ve üçüncü sınıflarında sınav yapılmayacak. Dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci sınıflarda bir yarı yılda bir dersten yapılacak yazılı sınav sayısı ikiden az olmamak üzere ders yılı başında zümre öğretmeni tarafından belirlenecek.

İlköğretim kurumları, dil, ırk, cinsiyet, felsefi inanç ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açık olacak. İlköğretim kurumlarında karma eğitim öğretim yapılacak. İlköğretim okullarında ders yılı süresi 180 günden az olmayacak. Yabancı uyruklu öğrencilerin öğrenci andını söyleme zorunluluğu ise yönetmelikle kaldırıldı. Zorunlu öğrenim çağı dışına çıkan ve öğrenim belgesi ile okulla ilişiği kesilen öğrenci, açık ilköğretim okuluna yönlendirilecek.

Üç öğretim yılı kesintisiz takdirname alan öğrenciler üstün başarı belgesi ile ödüllendirilecek. İlköğretim okullarında aldığı notlarla istenilen başarıyı gösteremeyen ancak ulusal ve uluslararası yarışmalarda ilk beşe giren sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerde üstün başarı gösteren, davranışlarıyla arkadaşlarına ve çevresine iyi örnek olan öğrencilere onur belgesi verilecek.

İlköğretim okulunun altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin olumsuz davranışlarına özelliğine göre uyarma, kınama ve okul değiştirme cezalarından biri uygulanacak. Okul değiştirme yaptırımları arasında ise “Laik ve sosyal bir hukuk devletine aykırı davranışlarda bulunmak veya başkalarını da buna zorlamak, sarkıntılık, hakaret, iftira, tehdit ve taciz etmek veya başkalarını bu tür davranışlara kışkırtmak, okula yaralayıcı, öldürücü aletler getirmek ve bunları bulundurmak, kılık kıyafet yönetmeliğine uymamakta ısrar etmek” sayıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *