ANASAYFA arrow right Güncel

İlk taksitin son günü 1 Mart Pazartesi

İlk taksitin son günü 1 Mart Pazartesi
YAYINLAMA: 25 Şubat 2021 / 21.23
GÜNCELLEME: 25 Şubat 2021 / 21.23

"7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" kapsamında borçlarını yapılandıran mükelleflere mağduriyet yaşamamaları için uyarılarda bulunan Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Tarık Törer, yapılandırılan borçların birinci taksit ödeme peşin ödemeyi tercih edenler için tanınan sürenin 1 Mart Pazartesi günü sona ereceğini söyledi.

İdari para cezalarından yüzde 25 oranında indirim

Kanun kapsamında borçlarını yapılandırılan mükelleflerin, (ister peşin ödeme seçeneği tercih edilmiş, ister taksitli ödeme seçeneği tercih edilmiş olsun) bu tarihe kadar peşin ödeme yapması halinde, taksitli ödemeye nazaran çok daha avantajlı olacağını, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üzerinden yüzde 90 idari para cezalarından yüzde 25 oranında indirim yapılacağını, peşin ödemelerde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacağını vurgulayan Törer, “Yapılandırılan borçların taksitler halinde ödenmesini tercih eden mükelleflerin ise, kanun imkanlarından yararlanabilmesi için ilk taksit ödemesini 1 Mart tarihine kadar mutlaka yapmaları gerek. Başvuru sırasında seçilen taksit sayısından daha az taksitte ödeme yapılması da mümkün ve bu kapsamda yapılacak erken ödemeler ilgili katsayıya göre düzeltilecek” açıklamasını yaptı.

İlk iki taksit önemli

Törer, “Diğer taraftan yapılandırılan borçların tamamının ilk iki taksit ödeme süresi içerisinde ödenmesi halinde de çeşitli avantajlar sunulacak. Taksitle ödeme seçeneği tercih edilerek yapılandırılan borca ilişkin ilk taksitin süresinde ve tam ödenmesi halinde, Yİ-ÜFE üzerinden yüzde 50, idari para cezalarından yüzde 12,5 oranında indirim yapılacak ve yine bu tutarlara katsayı uygulanmayacak. Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden, ilk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, bir takvim yılında birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden faydalanamayacak. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının, en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammıyla mutlaka ödenmesi gerekiyor” dedi.

Ödemeyle ilgili olarak Koronavirüs (Covid19) salgınına dikkat çeken Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Tarık Törer, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Ödemelerin taksitler halinde veya peşin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale ile, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla, vergi daireleri vezneleri veya PTT şubeleri aracılığıyla da yapılandırılan borçların ödenebilir.” Fatma Karabacak

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *