ANASAYFA arrow right Teknoloji

İlk kez güneş enerjisi ile sulama yapıldı

İlk kez güneş enerjisi ile sulama yapıldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.56
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.56
İl Müdürü İbrahim Yılmaz Arabanlı çiftçilere Güneş Enerji Sistemini tanıttı.
Aşağı Yufkalı köyü çiftçilerinden Cengiz Öztürk’ün Armutlu mevkiindeki 50 dönümlük tarlasında Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün düzenlediği tarla gününde, İl Müdürü İbrahim Yılmaz Arabanlı çiftçilere Güneş Enerji Sistemini tanıttı.
Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, İl Tarım Müdürlüğü destekli kurulan Güneş Enerji Sistemini çalıştırarak uygulamalı tanıtım yaptı.Yılmaz, Arabanlı çiftçilere yüzde 50 devlet destekli Güneş Enerji Sisteminin sıfır elektrik maliyetiyle sulama yapılacağını anlattı.
Yılmaz, “Enerjimizin yaklaşık yüzde 70’i termik santraller aracılığıyla üretilmektedir. (Köpür-Petrol-Doğalgaz) dünyamızın enerji ihtiyacı her yıl yaklaşık yüzde 4-5 oranında artmaktadır.Buna karşılık bu ihtiyacı karşılayan Kömür-Petrol-Doğalgaz gibi enerji kaynakları ise her yıl çok daha hızlı bir şekilde azalmaktadır.Bu amaçla alternatif enerji kaynaklarından yararlanma projeleri daha bir önem kazanmıştır. Türkiye Avrupa’nın en çok güneş alan 2. ülkesi ve boyutu ile almış olduğu enerji Avrupa’nın en büyük potansiyeline sahip. İl Müdürlüğü olarak güneş enerjisi ile sulama projeleri bu kapsamda ilk çıkış noktası olmuştur.İlerleyen yıllarda daha kapsamlı projeler amacımız haline gelmektedir. Müdürlüğümüzce 2012 yılında Karkamış, Nizip ve Oğuzeli ilçelerinde 5 adet, 2013 yılında Araban, Yavuzeli, Nizip, Oğuzeli ve Şahinbey ilçelerinde 8 adet olmak üzere toplam 13 adet güneş enerjisi ile sulama projesi yapılmıştır. Bu projelerde 10 adet güneş enerji paneli, bir adet pano, bir adet sehpa ve bir adet dalgıç pompa ile sistemler kurulmuştur. Kurulan sistemler ile 1,5 kilowatlık güç elde edilmiş ve saatte 5-6 ton su çekilmiştir.Kuyu derinlikleri 30-80 metre arasında değişmekle beraber toprak yüzeyine yakın olan kuyularda çekilen su miktarı daha fazla olmaktadır.Çekilen su miktarı ile yapılan değerlendirmelerde damla sulama ile 20 dekarlık Antepfıstığı rahatlıkla sulanabilmektedir" dedi.
Yılmaz, ilerleyen yıllarda da bu sistemlerin yaygınlaştırılması ve daha geniş kapsamlı olarak projelendirilmesinin düşünüldüğünü ifade ederek, yüzde 50 devlet destekli güneş enerjisini anlattığı çiftçilerin sorularını da tek tek yanıtladı,
Tarla gününe, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Cemalettin Alparslan, Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Zeynel Güneş, Araban İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrü Gündeş, teknik elemanlar ve bölge çiftçileri katıldı.İHA

resim
Yılmaz, “Enerjimizin yaklaşık yüzde 70’i termik santraller aracılığıyla üretilmektedir. (Köpür-Petrol-Doğalgaz) dünyamızın enerji ihtiyacı her yıl yaklaşık yüzde 4-5 oranında artmaktadır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *