ANASAYFA arrow right Dünya

İlk icraat parlamentonun feshi

İlk icraat parlamentonun feshi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.30
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.30
Eski devlet başkanı Pyotr Poroşenko karşısında yüzde 73.22 oyla devlet başkanı seçilen komedyen Vladimir Zelenskiy, göre
Ukrayna'nın yeni devlet başkanı yemin etti:
Eski devlet başkanı Pyotr Poroşenko karşısında yüzde 73.22 oyla devlet başkanı seçilen komedyen Vladimir Zelenskiy, göreve başladı, ilk kararnamesi parlamentonun feshi için oldu.
Ukrayna'da düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde görevdeki lider Pyotr Poroşenko karşısında yüzde 73.22 oy alan komedyen Vladimir Zelenskiy yemin töreninin ardından resmen göreve başladı.
Zelenskiy yemin metnini okurken elinde Ukrayna Anayasası'nın orijinal hali ve Hristiyanların İncil'in 16. yüzyıldaki ilk çevirisi olarak kabul ettiği Peresopnitsiya Gospel yer aldı.
Zelenskiy yemin törenindeki konuşmasında "Bu benim değil, hepimizin zaferi" dedikten sonra "Her birimiz Anayasa'ya elimizi koyup Ukrayna'ya bağlılık yemini ettik. Hepimiz Ukraynalıyız. Birleşmeliyiz, çünkü ancak o zaman güçlüyüz" ifadelerini kullandı.
Zelensky ilk icraatlerından biri olarak devlet görevlilerinin makam odasında kendi fotoğraflarının asılmasını şu sözlerle yasakladı:
"Odalarınızda benim resmimin olmasını istemiyorum. Devlet başkanı ikona değildir, idol değildir. Oraya benimki yerine çocuklarınızın fotoğrafını asın ve ne zaman bir karar alacak olsanız onların gözlerine bakın."
Komedyenlik kariyerine atıfta bulunan Zelenskiy aynı zamanda "Hayatım boyunca Ukraynalıların gülmesi için çalıştım. Gelecek beş yıl da ağlamamanız için elimden gelen her şeyi yapacağım" ifadelerini kullandı.
"Yüksek Rada'yı feshediyorum" ifadeleriyle ilk kararnamesini parlamentoyu feshetmekten yana kullanan Zelensky, erken seçim yolunu da açtı.
Ukrayna'da erken seçimin 14 Temmuz tarihinde yapılması bekleniyor.
İlk gösterimi 2015'te gerçekleşen "Halkın Hizmetkarı" isimli televizyon dizisinde devlet başkanı karakterini canlandıran ve siyaseti ti'ye alan Zelenskiy, yolsuzlukları eleştiriyordu.
Zelenskiy, 2017 yılında Halkın Hizmetkarı adlı parti için resmi başvuruyu yaptı ve 1 Ocak 2019 tarihinde çıktığı bir televizyon programında devlet başkanlığı seçimlerine gireceğini duyurdu. Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *