ANASAYFA arrow right Güncel

İlk Çocuk Adalet Merkezi Erzurum'da açıldı

İlk Çocuk Adalet Merkezi Erzurum'da açıldı
YAYINLAMA: 01 Aralık 2021 / 20.37
GÜNCELLEME: 01 Aralık 2021 / 20.37
Adalet Bakanlığı ile Erzurum Büyükşehir Belediyesinin imzaladığı iş birliği protokolüyle kentte açılan merkez, Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nda yer alan, "çocukların adli süreçlerde üstün yararlarının gözetilmesi ve korunmasının yanı sıra örselenmesinin önüne geçilmesi hedefi doğrultusunda 'onarıcı adalet'" yaklaşımıyla inşa edildi.

Erzurum'da, çocukların adli süreçlerde yararlarının gözetilmesi, korunmaları ve örselenmemelerinin sağlanması amacıyla kurulan Türkiye'nin ilk Çocuk Adalet Merkezi (ÇAM), açıldı.

Adalet Bakanlığı ile Erzurum Büyükşehir Belediyesinin 23 Mart'ta imzaladığı iş birliği protokolüyle kentte açılan merkez, Yargı Reformu Stratejisi (YRS) ve İnsan Hakları Eylem Planı'nda (İHEP) yer alan, çocukların adli süreçlerde üstün yararlarının gözetilmesi ve korunmasının yanı sıra örselenmesinin önüne geçilmesi hedefi doğrultusunda "onarıcı adalet" yaklaşımıyla inşa edildi.

Proje kapsamında, anayasada "çocukların üstün yararının korunması amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasına, buna uygun mekanizmaların oluşturulmasına yönelik hükümler ve sosyal hukuk devleti ilkesi gereği çocukların çaresiz ve yalnız olmadığını, devletin ilgili tüm kurumlarıyla yanında olduğunun hissettirilmesi" doğrultusunda, çocuk mahkemeleri müstakil bir kampüs içinde yapılandırılarak bir model geliştirildi.

İçerisinde havuzların, oyun parklarının, sosyal tesislerin yanı sıra Erzurum Büyükşehir Belediyesinin kırılgan gruplara yönelik koordinasyon birimlerinin de yer aldığı Olimpiyat Millet Bahçesi içerisinde oluşturulan ÇAM ile çocukların belirlenen risklerinin ortadan kaldırılması, ihtiyaçlarının karşılanması, rehabilite edilmeleri, ilgi alanlarına uygun kurs, eğitim gibi programlara yönlendirilmeleri sağlanarak meslek edinmeleri, spor ve sanat gibi alanlarda yeteneklerini geliştirmeleri sağlanacak.

Mağdur ya da suça karışan çocukların adliyeyle karşılaşmadan ve örselenmeden haklarındaki sürecin tamamlanacağı ÇAM'da, çocuk mahkemesi, çocuk soruşturma bürosu, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü, Adli Görüşme Odaları (AGO), çocuk polisi, avukatlar, hukuk kliniği, adli tıp irtibat bürosu gibi adli birim ve kişi bir arada bulunuyor.

ÇAM'da duruşmalar çocuk dostu duruşma salonlarında cübbe giymeyen yargı mensupları ve avukatlar ile ilgili uzmanların katılımıyla yapılıyor.

Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığında görevli Daire Başkanı Murat Binici, çocuk dostu ortamlar oluşturmak adına AGO'yu hayata geçirdiklerini aktararak şunları söyledi:

"Suça sürüklenen çocuklarımızı cezalandırmasını değil, bu suç ve suç ortamlarından kurtarılmasını amaçlıyoruz. Bu merkezimizin amacı tam da bu. Tüm kurumlarımız, çocuklarla ilgili adli süreçte bir araya gelerek çocuklarımızı suç ve suç ortamlarından kurtarmaya, onları suça iten etkenleri belirleyerek bu etkenleri ortadan kaldırmaya, onları yararlı bireyler olarak yeniden toplumla bütünleştirip topluma kazandırmaya yönelik faaliyetler yürütsün istiyoruz. Erzurum ÇAM projesi, bu bilincin sonucu olarak ortaya çıktı. Çocuk mahkemesi ya da gençlik mahkemesi gibi adliye dışında bir kısım birimlerin yapılandırdığı örnekler şüphesiz mevcut ancak ÇAM'da bunun ötesine geçilerek bu süreçte görev alan bütün kurumlar entegre bir şekilde bir araya getirilmiş oluyor. Bu nedenle merkezimizin burada gerçekleştireceğimiz uygulamamızın uluslararası standartların üzerinde olduğunu ifade etmek istiyorum."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *