ANASAYFA arrow right Dünya

İlk aşı 11 Aralık'ta ABD'lilere yapılacak

İlk aşı 11 Aralık'ta ABD'lilere yapılacak
YAYINLAMA: 23 Kasım 2020 / 14.08
GÜNCELLEME: 23 Kasım 2020 / 14.08
Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşı 10 Aralık'taki acil onay toplantısının hemen ardındandan ABD eyaletlerine dağıtılacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) koronavirüs aşı programı başkanına göre, Covid-19 aşısı alan ilk Amerikalılar bunu 11 Aralık'ta alabilir.

Dr Moncef Slaoui, CNN'e yaptığı açıklamada, planın aşının onaylanmasından itibaren "aşıları aşı bölgelerine 24 saat içinde nakletmek" olduğunu söyledi.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından derlenen verilere göre ABD'de şimdiye kadar 12 milyondan fazla vaka ve 255.000 ölüm kaydedildi.

Bunlar, dünyanın herhangi bir yerinde kaydedilen en yüksek rakamlar.

Acil onay için başvuru yaptılar 

Amerikalı ilaç şirketi Pfizer ve Almanyalı ortağı BioNTech, Covid-19 aşısının ABD'de acil durum yetkilendirmesi için Cuma günü bir başvuruda bulundu.

Son veriler, aşının 65 yaş üstü yetişkinlerin% 94'ünü koruduğunu gösteriyor.

Pfizer, 2020'de 50 milyona kadar ve 2021'de 1,3 milyar doz üretmeyi umuyor. Her kişinin iki doza ihtiyacı var.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) aşı danışma komitesi, aşının yetkilendirilip onaylanmayacağını tartışmak üzere 10 Aralık'ta toplanacak.

Dr. Slaoui, aşının "belki de onaylandıktan sonraki ikinci gün, 11 veya 12 Aralık'ta" piyasaya sürülebileceğini söyledi.

Öncelik kimlerde olacak? 

Aşının her eyaletin nüfusuna göre dağıtılacağı belirtildi. Eyaletler, aşıyı ilk olarak kimin alacağına karar vermekle sorumlu olacak, ancak önceliğin hastalıkla mücadelede ön saflarda çalışanlar ve yaşlılar gibi en çok risk altında olanlara verilmesi tavsiye ediliyor.

Dr. Slaoui, Mayıs ayına kadar ülkenin nüfusun% 70'inin aşılanmasıyla "sürü bağışıklığını" elde edebileceğini söyledi.

ABD yetkilileri daha önce, Covid-19 teşhisinin ardından Başkan Donald Trump'a verilen ve Regeneron tarafından geliştirilen deneysel bir antikor tedavisi için acil durum izni vermişti.

Yine Pazar günü, G20 liderleri koronavirüs aşılarının dünya çapında adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için "hiçbir çabadan kaçınmayacaklarını" söylediler.

Ölü sayısı en yüksek seviyede 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ülke genelinde koronavirüs vakalarının "hızla arttığı" konusunda uyardı.

Günlük ölü sayısı, mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Birkaç eyalet, yükselişle mücadele etmek için yeni maske yetkileri ve kısıtlamalar getirdi ve Teksas'ta, koronavirüs ölümlerindeki artış sırasında morg operasyonlarına yardımcı olmak için El Paso kentindeki Ulusal Muhafızlar görevlendirildi.

California, virüsün yayılmasını engellemek için gece sokağa çıkma yasağı başlattı. Eyalette geçen hafta toplam bir milyon vaka bildirildi ve bu onu Teksas'tan sonra yapan ikinci eyalet yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *