ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

İlimizde veremli sayısı 20 yılda 228’e düştü

İlimizde veremli sayısı 20 yılda 228’e düştü
YAYINLAMA: 13 Eylül 2020 / 16.55
GÜNCELLEME: 13 Eylül 2020 / 16.55
Veremle savaşta Dünya Sağlık Teşkilatı, başarımızı mucize olarak niteliyor

Veremle Savaş Derneği Gaziantep Şube Başkanı Dr. Kemal Ahi, dün saat 17’de bir basın toplantısı yaptı. Toplantıya yönetim kurulu üyesi Dr. Ömer Aydoğan ile Dr. Bahar Kaleoğlu da katıldı. Veremle Savaşta Türkiye'nin çalışmalarının dünya sağlık çevrelerinde mucize olarak vasıflandırıldığını bildiren Dr. Ahi 1962 yılında veremli oranının yüzde 7,23 olmasına karşılık 1979-80 yıllarında bunun binde 1,13’e düştüğünü, bu başarının dünya sağlık teşkilatı tarafından mucize olarak nitelendirildiğini söyledi.

Türkiye’de yapılan veremle savaş ve propaganda çalışmalarında Gaziantep'in daima ön sırada bulunduğunu söyleyen Dr. Ahi “Her yıl bir iki öğrenci Türkiye çapında açılan yarışmada Türkiye birinciliği ve ikinciliği alıyor. Şehrimizde ilkokullar arasında verem köşesi yarışması açılarak başarı sağlanıyor. Açılan kompozisyon yarışmalarıyla konu tüm halka intikal ettiriliyor.

Sayın Sağlık Bakanımızın da açıkladığı gibi son yıllarda verem hastalığında yeniden bir hortlama baş gösteriyor. Bunun için düzenli mücadelemize ara vermeden devam ediyoruz.”

1962 yılında ilimizde veremli hasta sayısı 524 iken bugün bu rakam 288’e düşmüştür. Çalışmaların amacı hastalığın sıfıra düşürülmesidir. Veremle savaş dispanserlerinde parasız olarak halk muayene ve tedavi ediliyor. Sağlık koleji son sınıf stajyer öğrencileri okul okul gezerek verem filmleri gösteriyor, konferanslar veriyor. Ayrıca Belediye tiyatro salonu fuayesine çok güzel bir veremle savaş sergisi açıldı. Sergi büyük ilgi görüyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *