ANASAYFA arrow right Ekonomi

İlhan Kesici: Ekonomide kara kış geliyor, tırın altında kalabiliriz

İlhan Kesici: Ekonomide kara kış geliyor, tırın altında kalabiliriz
YAYINLAMA: 29 Haziran 2020 / 18.05
GÜNCELLEME: 29 Haziran 2020 / 18.05
CHP Milletvekili Kesici, 'Her kışın sonu bahardır, ancak her kıştan sonra bahar olmuyor. Uyarımı yapıyorum: Kara kışa ve tırın altına son süratle gidiyoruz' değerlendirmesi yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, yaptığı açıklamada, "Her kışın sonu bahardır! Ancak… Her kıştan sonra bahar olmuyor! Konuşmamızın başında uyarımı yapıyorum: Kara kışa ve TIR'ın altına son süratle gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Sözcü gazetesinden Aytunç Erkin'e verdiği röportajda, ekonomideki son durumu değerlendirdi: 

Sanayi üretimi yüzde 30

küçüldü, ihracat olmayacak

"2020'de öngörülen bütçe açığı 138 milyar lira! 4 aydaki açık 139 milyar.

İhracat gelirinin dörtte biri olan 40 milyar dolar turizm geliri de sıfırlandı.

Salgın döneminde sanayi üretimi yüzde 30 küçüldü, ihracat olmayacak.

İyimser tablo yok, iktidarın bunu gördüğü zaman titremesi gerekiyor!

Kesici söze, “Ekonomide çok ciddi sıkıntı var!” diye başladı ve ekledi: “Otomobillerin gösterge tablosu var. Bu gösterge tablosuna bakmadan süratli araba kullanmak isteyen insanlar vardır. Hıza bakmazsan birdenbire önündeki TIR'ın altına girersin. O zaman ‘eyvah' bile diyemeyebilirsin! 

Başka bir örnek… Her kışın sonu bahardır! Ancak… Her kıştan sonra bahar olmuyor! Bazen kıştan sonra kara kış geliyor! Konuşmamızın başında uyarımı yapıyorum: Kara kışa ve TIR'ın altına son süratle gidiyoruz.”

 “Karamsar bir tablo değil mi?” soruma şu yanıtı verdi Kesici: “2020'nin ilk üç çeyreğinde… Yani ocak, şubat ve mart ayına bakalım… İlk çeyrek büyümesi yüzde 4.5! Bu normal bir durum… Bunu, dünyayı fethetmiş gibi takdim etmeye çalışıyorlar. Unuttukları, salgının etkisi sıfırdı… En tehlikeli olan budur! 2020'yi en iyi gösterecek dönem, bu yılın ikinci çeyreğindeki büyümedir. Nisan, mayıs, hazirandaki büyüme hızına bakmak gerekiyor.

Sayın Bakan ve Sayın Erdoğan'ın açıklamalarına göre, bu üç ayı da büyümeyle kapatacağız. Halbuki benim kanaatim, ekonomide, en düşük – yüzde 5 ya da -7 bir daralma olacak.

İlhan Kesici'nin tespitlerine göre ben de, “Bu işsizliği de beraberinde getirecek…” diyorum:

“Her şeyi beraberinde getirir. Milli gelir 1 puan büyüdüğü zaman (sektörlerine göre değişir) yıllık ortalamaya göre 125 ila 150 bin yeni istihdam yaratırız. Milli gelir 1 puan gerilediği zaman ise yıllık ortalamaya göre 125 ila 150 bin insan işini kaybeder. 2020 yılı için IMF'nin iki öngörüsü oldu. Nisan ve haziran aylarında… Her ikisinde de Türkiye için -yüzde 5 küçülmenin olacağını raporladı… IMF, bu tür ülke tahminlerini verirken genellikle iyimserdir. Ülkeleri ürkütmeyecek şekilde açıklanır… Bu rakamlara göre 1.5 milyon işsiz daha olacak.”

İnsanın işsiz kalması ‘küçük kıyamet'tir

Soru şu: “İşsizler ordusuna 1.5 milyon vatandaş daha eklenince ne olur?”

Kesici şu tespiti yaptı: “Büyük kıyamet, ölümdür, hastalıktır vs… İnsanın işsiz kalması ‘küçük kıyamet'tir! İşsiz kalan insan aile içinde ne yaşar? Ailenin düzeni bozulur!”

Kesici, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı nisan ayı tablosunun somut veri olduğunu ifade etti: “Salgının olduğu dönemde sanayi üretimi, Türkiye'de yüzde 30 küçüldü. Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 14 küçülme yaşandı! Buradan can damarımız imalat sanayiine geliyorum… 25 alt sektör var! İmalat sanayinin küçülmesi yüzde 32.5! İmalat sanayiide de ihracatımızın bel kemiği üç can alıcı alt sektör var. Bunlardan birisi Motorlu Taşıtlar imalat sanayi -76, deri imalatı -70, giyim sanayi -60 küçüldü… 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *