ANASAYFA arrow right Yaşam

İlgisiz farklı mesleklere satış ve uygulama yetkisi verilmemeli

İlgisiz farklı mesleklere satış ve uygulama yetkisi verilmemeli
YAYINLAMA: 24 Temmuz 2020 / 21.24
GÜNCELLEME: 26 Temmuz 2020 / 20.54
Orman Mühendisi ve Orman Endüstri Mühendislerine Zirai İlaç Bayii Açma Yetkisi verilmesine tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, “Bitki koruma ilaçlarının zehir olarak tüketilmemesi için Ziraat Mühendisleri dışında ilgisiz farklı mesleklere satış ve uygulama yetkisi verilmemeli” şeklinde konuştu.

Bizlerin çalışma alanına girilmesine ise karşıyız

“Bizler farklı meslek disiplinlerinin kendi çalışma alanlarına saygılıyız. Bizlerin çalışma alanına girilmesine ise karşıyız” diyen Deniz, “Odamız, yanlışlara yeni yanlışlar eklenmesine izin vermeyecek, yargı yolu dahil haklı mücadelesini sonuna kadar sürdürmeye devam edecek. Salgın döneminde gündeme gelen başlıca temel hak ve kavramlar, sağlık hakkı kadar, gıda egemenliği, gıda güvencesi ve gıda güvenliğidir. Tarımsal üretimin artırılması ve devamlılığının sağlanması için üretim, işleme, depolama ve tüketim aşamalarında bitki koruma önlemleri olmazsa olmaz koşuldur. Bitki koruma ürünlerinin üretimi, toptan ve perakende satışı, tanıtımı ve fiili uygulanmasının bu konuda eğitim almış uzman kişilerce yapılması bir zorunluluktur. Bitki koruma uygulamaları sadece tarım ilaçlarının kullanıldığı kimyasal mücadele uygulamaları ile de sınırlı değil” ifadelerini kullandı.

Başkan Deniz, 18 Temmuz 2020 tarihli ve 31189 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 12. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle; bitki koruma ürünlerinin toptan veya perakende satışını yapmak amacıyla bitki koruma ürünleri bayi veya toptancı izin belgesi almak için Bakanlığa müracaatta bulunabilecek meslekler arasına; doğrudan ilgili ve tek yetkili olması gereken Ziraat Mühendisi dışında; daha önce maddeye eklenen Eczacı, Kimya Mühendisi ve Kimyager, bitki sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş tekniker veya Ziraat Teknisyeni meslek alanları yanına; bu kez de Orman Mühendisi ile Orman Endüstri Mühendisinin eklendiğini söyledi.

Pandemi sürecinde öne çıkan iki temel sektör, sağlık ve tarım sektörüdür

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yayınlanan son yönetmelik değişikliğinin yalnızca istihdam alanını kendince ve keyfince düzenleme sorunu değil, doğrudan gıda güvencesi, gıda güvenliği ve halk sağlığını ilgilendiren çok ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Deniz, “Pandemi sürecinde dünyada ve ülkemizde öne çıkan iki temel sektör, sağlık ve tarım sektörüdür. Tarım sektörünün devamlılığı sağlanamazsa yaşanacak gıda krizinin ve açlığın boyutları bugün tüm dünyanın gündemindedir ve gelişmiş ülkeler dahil pek çok ülkede ciddi kalıcı yeni çözüm önerileri geliştirilmektedir” dedi.  

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, konuşmasını şu cümlelerle devam ettirdi:  “Bilimsel alan adı “bitki koruma” olsa da ve ülkemizde yalnızca Ziraat Fakülteleri’nde okutulsa da, çevrenin, toprağın, bitkilerin, hayvanların, ilacı fiilen kullananların ve ilaç kullanılmış ürünleri tüketenlerin korunması açısından zirai ilaç kullanım alanını düzenleyen yönetmelikte, “ülkemizde zehir mi yiyoruz, ürün üzerindeki ilaç kalıntısı nasıl temizlenir, zehri bari biz yemeyelim” gibi halkımızın doğal olarak yakından takip ettiği bir alanda, “bitki koruma ürün bayiliği” sadece ticari bir işletme olarak görülmemelidir. İhraç edilen ürünlerin ilaç kalıntısı nedeniyle geri gönderilmesi ve farklı limitler nedeniyle iç piyasada tüketilmesi de bu yönetmelikle ilgili ayrı ciddi bir sorun alan.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *