ANASAYFA arrow right Güncel

İlaçta çok derin bir sıkıntıyla karşı karşıyayız

YAYINLAMA: 27 Ocak 2023 / 22.03
GÜNCELLEME: 27 Ocak 2023 / 22.11
Uzun zamandan beri devam eden ilaç krizi giderek derinleşiyor. 2022 yılının aralık ayında ilaca yüzde 36 zam yapılması bile bu krizi çözmeye yetmedi. Şu anda piyasada bin 500-2 bin arasında ilaç bulunamıyor

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Türkiye’de ciddi anlamda ilaç yokluğu var. Çok derin bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Piyasada yüzde 20 civarında ilaç yok. Bu oran düşük gibi görünüyor olabilir fakat ciddiye almak lazım” dedi.

Hastalar eczane eczane dolaşarak ihtiyacı olan ilacı bulmaya çalışıyor

İlaç krizinin devam ettiğini ifade eden Demirci, “Hasta ilaca ulaşmıyor, eczacı hastaya ilacı sunamıyor. Sağlık Bakanlığı da ilaç yokluğu sorununu kabul ediyor ve çözeceğiz diyor ama kronikleşen ilaç yokluğu bir günde çözülecek bir sorun değil. İlaç bulunabilir olmalı ve hasta eczaneye gittiğinde alıp çıkmalı. Hastalar eczane eczane dolaşarak ihtiyacı olan ilacı bulmaya çalışıyor. Artık eczanelerde bu işten yoruldu” şeklinde konuştu.

İlaç yokluğu bugüne kadar uygulanan ilaç fiyat politikasının bir sonucu

Türkiye’de yaşanan ilaç yokluğunun bugüne kadar uygulanan ilaç fiyat politikasının bir sonucu olduğunu ve ilaç sanayisinin çıkmaza girdiğini kaydeden Demirci, “Her şeyin temelinde hiç şüphesiz ekonomi var. Son dönemde sadece Türkiye’de değil dünya genelinde ilaç yapımında kullanan ham madde konusunda bir sorun yaşanıyor. Bu sorunlar ile diğer sorunları alt alta sıraladığımız işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. O nedenle kamu otoritesi bir an önce konuya çok ciddi bir şekilde yaklaşıp ilgili taraflarla görüşüp bu sorunu ivedilikle çözmesi gerekiyor. Çünkü ilaç yokluğu bir hak sorunu olduğundan açıklamalarla geçiştirilecek bir konu değil” ifadelerine yer verdi.

Eczaneler, ilaç yokluğu yanı sıra aynı zamanda ekonomik sorunlar yaşıyor

Çocuk şuruplarından antibiyotik ilaçlarına kanser ilaçlarından diyabet ilaçlarına kadar birçok ilacın bulunmadığını sözlerine ekleyen Başkan Demirci, “Derin bir ekonomik kriz var. İlaç sanayicisi emeğinin karşılığını alamıyorlar. Eczaneler, ilaç yokluğu yanı sıra aynı zamanda ekonomik sorunlar yaşıyor. Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu ile gerçek enflasyon birbirinden tutarsız. İlaç sanayisi ilaca yapılan yüzde 36 zam oranını yeterli bulmuyor. O zaman istenilen oran ne ise onun üzerinde uzlaşılmalı” çağrısında bulundu.

Eğer böyle sürerse eczaneler kapatma eylemi yapabilir

Demirci, eczanelerin giderlerinin arttığına dikkat çekti. “Türkiye genelinde ki eczaneler 4-5 yıldan beri ekonomik bir kriz ile karşı karşıya kaldı. İlaç sanayicisi üretim kısıtlamasına giderken, eczanelerin böyle bir şansı yok, ilacı hastaya vermek zorunda. Ülkemizde her şeyin fiyatını üreten firma belirlerken, ilacın fiyatını ise devlet belirliyor. Dolayısıyla İlaç fiyat kararnamesi değiştirilmeli. Sorunlarımızı ve sıkıntılarımızı 27 Kasım tarihinde Ankara’da miting yaparak dile getirdik. Ancak aradan iki ay geçmesine rağmen çözülen hiçbir şey yok. Eğer böyle sürerse eczaneler kapatma eylemi yapabilir” uyarısında bulundu. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *