ANASAYFA arrow right Güncel

İlaç yokluğunun nedeni eczaneler değil, bunu herkes biliyor

İlaç yokluğunun nedeni eczaneler değil, bunu herkes biliyor
YAYINLAMA: 05 Aralık 2021 / 20.23
GÜNCELLEME: 05 Aralık 2021 / 20.23
Vatandaş şu anda 650’ye yakın ilaca ulaşmakta zorluk yaşıyor.

Döviz kurunun artması ve planlamada hata yapılması nedeniyle ilaç krizinin ilerleyen zamanlarda daha derinleşeceği ifade ediliyor. Konuya ele atan Sağlık Bakanlığı, ecza depoları ve eczanelere yapılan denetimleri sıklaştırıldığını, 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiğini açıkladı.
Eczanelere yapılan denetimleri değerlendiren Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ilaç sıkıntısının eczanelerden kaynaklanmadığını açıkladı. “Denetimler yapılabilir ama ilaç yokluğunun nedeni eczaneler değil, Bunu herkes biliyor. Eczanelere baskın yapılması yanlış. Çünkü eczacı hastasına neden ilaç vermesin? Bu sorun ilaç üretiminden kaynaklanıyor. Sağlık Bakanlığı ile ilaç sanayisinin bir an önce bir araya gelip bu sorunu çözmeleri gerekiyor” dedi.

Soğuk algınlığı, diyabet, ateş düşürücü, antibiyotik gibi 645 ilacın piyasada olmadığını söyleyen Başkan Demirci, bulunamayan ilaç sayısının giderek arttığına dikkat çekti. “Eczacılık mesleğini yaptığımız günden beri böyle bir şey görmedik, böyle bir zorluk yaşamadık. Sorunu yok saymak ve çözümü başka yerde aramak çözüm değil. İlaç Fiyat Kararnamesi Şubat ayına kalmamalı. Çünkü her şeyin fiyatı gün geçtikçe değişiyor. Bazı ürünler sabah ayrı öğlen ayrı fiyat ama böyle olmaz. İlaç kamusal bir ürün ve bir mevzuat içerisinde. Yönetmeliği güncelleyip yıl içerisinde birkaç defa ilaç fiyatı belirlenebilir” şeklinde konuştu. 
Eczanelere baskın yapılması doğru bir şey değil
Demirci, “İlaç fiyatlandırmasında 2021 yılı için geçerli olan sabit Euro kuru 4.57 lirayı çok geçti. Bu rakamı şu an ki güncel kura göre güncellediğimiz zaman 2022 yılı için geçerli olacak sabit Euro kuru 8 lirayı geçiyor. Hangi rakamda anlaşacaklar bilemiyoruz. Kalkıp, ‘İlaç var mı yok mu’ diye eczanelere baskın yapılması doğru bir şey değil. Bu yöntemle bu sorunu çözemezsiniz. Eğer ilaç üretimindeki sıkıntı giderilmezse kasım ayındaki sıkıntı aralık ayında daha fazla olacak, ocak ayında daha da derinleşecek. Onun için ilaç sanayisi ile oturup, ilaç zammı konuşulmalı. Çünkü ilaç sıradan bir ürün değil, insan sağlığına direk hitap ediyor” dedi.
Ekonomideki kriz, dolardaki aşırı yükselmesi ilacın bulunmama sorununu tetikledi
İlaç sıkıntısının eczanelerden kaynaklanmadığını Sağlık Bakanlığı’nın bildiğini söyleyen Demirci, “Türkiye’de kullanılan ilaçların büyük bir bölümü ithal, ayrıca ürettiğimiz yerli ilacın hammaddesinin büyük bir bölümü de ithal geliyor. Ekonomideki olumsuz gelişmeler, kriz, dolardaki aşırı yükselme ilacın bulunmama sorununu tetikledi. Merkez Bankası faiz indirimi yapmaya başladığından bu yana döviz kuru yükseliyor ve ekonomimiz ciddi anlamda sıkıntı içerisinde. Bu yükseliş nedeniyle Türkiye’de her şeyin fiyatı arttı ama sadece ilacın fiyatı artmadı. Dolayısıyla ilacı diğer ekonomideki gelişmelerden bağımsız düşünemezsiniz. Çünkü ilaç üretiminde kullanılan hammaddelerin, şişesinden diğer ambalaj maddelerine kadar her şeyin fiyatı artıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Soğuk algınlığı ilaçlarını bulmakta zorluk yaşıyoruz
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, konuşmasını şöyle bitirdi: “Kış mevsimindeyiz. Soğuk algınlığı, grip ve nezlenin pik yaptığı bir dönemdeyiz ama hem yetişkinler hem de çocuklar için soğuk algınlığı ilaçlarını bulmakta zorluk yaşıyoruz. Grip aşısı normal şartlar altında Ekim ayında gelmesi ve kronik hastalara yapılması lazımdı, ancak şu anda eczanelerde grip aşısı yok. Geçen seneki kadar gelmedi. Aralık ayının ortalarına doğru gelecek diyorlar.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *