ANASAYFA arrow right Sağlık

İlaç tedarikinde yaşanan sorun artarak devam ediyor

İlaç tedarikinde yaşanan sorun artarak devam ediyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.24
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.24
Ülkemizde ilaç tedarikinde yaşanan sorunun hızla ve artarak devam ettiğini belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Gene
Ülkemizde ilaç tedarikinde yaşanan sorunun hızla ve artarak devam ettiğini belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, “İlaç tedarikinde yaşanan sorunların temel nedeni ilaç fiyatı hesaplamasında kullanılan Avro kurunun yeni yıla kadar güncellenmeyecek olmasıdır. Bu yüzden yeni yıl beklenilmeden avro kurundaki gerekli güncelleme bir an önce yapılmalı ve yürürlüğe konulmalıdır” dedi.
Firmaların neden isteksiz davrandığı
ve zorlandığı ne şekilde anlaşılıyor
Güncel avro kurunun 6,5 lira civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda özellikle ithal ilaçların ülkemize girişinde firmaların neden isteksiz davrandığı ve zorlandığı çok net şekilde anlaşılacağını belirten Saydan, yerli ilaç sanayisinde ilaç etken maddelerinin yurt dışı kaynaklı tedarik edildiğini ve avrodan etkilendiğini vurgularken, “Tedarik sorununa rağmen eczacılarımız ürünü temin etmeye çalışılmaktadır. Bugün eczanelerimiz enjektörleri , şeker ölçüm striplerini, insülin enjektör uçlarını zararına da olsa vatandaşına vermektedir.” ifadelerini kullandı.
Ağrı kesicinin tedarikinde
bile sıkıntı yaşanıyor
“Bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır” diyen Saydan, en yaygın olarak kullanılan ve bilinen ağrı kesicinin tedarikinde bile sıkıntı yaşandığını kaydederken, “Halkımız tarafından en çok tercih edilen bir ağrı kesici; depolardan eczanelerimize ikişer, üçer kutu geliyor. Ülke tarihinde meslek olarak ilk defa bu ağrı kesicinin temininde sıkıntı yaşanıyor. Korkumuz bu ilacı eczanelerde bulamayan vatandaşlarımızın bakkallarda, benzinlikler vb. yerlerde satılan güvenilir olmayan sahte ürünleri alarak sağlıklarını bozmasıdır. Ayrıca buradan da bu ilacın üreticisi firmaya sormak istiyoruz; kozmetik amaçlı kullanılan pişik kremlerinin üretim ve satışının arttırılması için gösterilen performans niçin bu ağrı kesici ilaç için gösterilemiyor?” diye konuştu.
Depoların kararlarını
algılamakta zorlanıyoruz
Depolar tarafından eczanelere verilen ödeme vadelerinin geri çekildiğinin altını çizen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, konuşmasına şöyle devam etti: “İlaç fiyatlarında herhangi bir artış yaşanmaz ve eczanelerin de ekonomik yapıları sıkıntıdayken tüm bunlar yetmezmiş gibi eczane ekonomilerini olumsuz etkileyecek başka bir olumsuzluk daha gündemimize gelmiş bulunmaktadır. Ülkemizdeki son ekonomik sorunlar bahane edilerek depolar tarafından eczanelerimize verilen ödeme vadelerinin geri çekiliyor olması camiamızda huzursuzluk yaratmaktadır. Ecza depolarının ilaç firmalarından aldıkları vadelerin yıllardır eczanelerimize aynı şekilde yansıttığı gerçeği biliniyorken depoların kararlarını algılamakta zorlanıyoruz. Zaten kendi sermayeleri ile hizmet vermeye çalışan, devamlı işletme giderleri yükselen eczanelerimiz oldukça müşkül durumdadır.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *