ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

İlaç satışları %20 oranında azaldı

İlaç satışları %20 oranında azaldı
YAYINLAMA: 10 Haziran 2022 / 14.14
GÜNCELLEME: 10 Haziran 2022 / 19.52
İlaca yapılan zamların satışlara yüzde 20’lik düşüş yansıttığını belirtti. SSK ve Bağ-Kur ile emekli sandığına ilaç veren eczanelere paralarının geç ödendiği bildirildi. Maliye Bakanlığı’nın bundan böyle ödeneği olmayan ilaçlar için ödeme yapamayacağı kaydedildi.

Katılım payının maaşlardan kesilmesi tüketimi azalttı

İlaç tüketiminin önceki aylara göre düştüğünü belirten, Eczacılar Odası Genel Sekreteri Bülent Gökoğlu, çalışanların aldığı ilaç için kesilen yüzde yirmilik katkı payı direk maaşlara yansıtıldığı için tüketimin etkilediğini açıkladı. Tasarruf tedbirlerini ilacın büyük bir yer tuttuğunu açıklayan Gökoğlu, “1 Şubat’ta Resmi Gazete’de bir uygulama talimatı yayınladı. Buna göre Bağ-Kur ve memur emeklilerinin katılım payı maaşlardan kesiliyor. Emekli sandığına üye vatandaşlara verilen ilaçların aritmetik ortalaması bulunarak tek fiyattan ödeme yapılıyor. Piyasada aynı maddeyi içeren üç değişik fiyata ilaç varsa en ucuz olanından fiyat uygulanıyor. Katılım payının vatandaştan kesilmesinden sonra ilaç tüketiminde %30 civarında zam oldu. Bu da devlet bütçesine olumlu yansıyacaktır” dedi.

%80’i sosyal güvencesi olanlar alıyor

İlacın yüzde 80’ini devlete sattıklarını, geriye kalan %20 gibi düşük kısmını ise sosyal güvencesi olmayanlar tarafından alındığını söyleyen Bülent Gökoğlu, “Sosyal güvencesi olmayan insanlar doktorun yazdığı reçete de en uygun olanını alıyor. Zaten çoğu pahalı diye reçetede yazılı olsa bile almıyor. Bu şekilde hastanın iyileşmesi mümkün değil. Böyle durumlarla çok sık karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Maliye Bakanlığı’nın son genelgesine göre, Defterdarlık muhasebe müdürlüklerinin bundan böyle ödenek üstü ilaç ödemesi yapmayacağını belirten Gökoğlu, böylece ödeneği olmayan kurumlar için ilaç bedeli ödemesinin yapılmayacağını, devletin antibiyotik tüketimine de sınırlama getirdiğini vurguladı. Ocak, şubat ve mart aylarının ilaç bedelinin ödenmediğini söylerken, kent merkezinde 290, ilçelerle birlikte toplam 350 eczacının faaliyet gösterdiği Gaziantep’te son bir yılda üç eczacının iflas ettiğini bildirdi.

İlaç satışlarında %20 azalma olduğunu belirten Gökoğlu, “Resmi kurumların ilaç ödemesi yapmaması eczacıyı sıkıntıya sokuyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *