ANASAYFA arrow right Ekonomi

İlaç fiyatlarına yüzde 22 zam bekleniyor

İlaç fiyatlarına yüzde 22 zam bekleniyor
YAYINLAMA: 11 Şubat 2021 / 21.13
GÜNCELLEME: 11 Şubat 2021 / 21.52
Pandeminin ekonomiyi olumsuz etkilemesiyle, zor zamanlar geçiren vatandaşın 2021 yılında sağlık harcaması artacak. Şubat ayında ilaca yüzde 22 zam yapılacağının altını çizilirken, bu zam ile beraber sağlıktaki birçok kalemde de fiyat artış yaşanması bekleniyor

Eczacılar Odası, İlaç Fiyat Kararnamesine göre her yıl Şubat ayı içerisinde ilaca zam yapıldığını hatırlatarak, geçen yıl  yüzde 12 zam yapılırken, bu rakamın 2021 yılı için yüzde 22 olacağını ifade etti. Diyabet, kalp damar ve hipertansiyon gibi ilaçlarında sıkıntı yaşandığına dikkat çekildi.

İlaçların yüzde 58’ini ithal

Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Ülkemiz tüketilen ilaçların yüzde 58’ini ithal ederken, ürettiği ilacın içerisindeki ithal girdi oranı da çok yüksek. Bu sektörün gelişmesi için ve yeni ilaç üretebilmek için AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmeli, üniversitelerin gelişmesi sağlanması, kamu-sanayi işbirliği artmalı” dedi.

İlaca yüzde 22 zam yapılması bekleniyor

İlaca zammın İlaç Fiyat Kararnamesi ile belirlendiğini ifade eden Demirci, “İlaç fiyatları yılda bir defa belirleniyor. 2020 yılında ilaçların belirlenmesinde baz alınan Euro kuru 3.81 liraydı. Bu sene Euro arttı. Gelen bilgilere göre yüzde 22 civarında zam yapılacak. İlaç, sağlıkla ilgili bir ürün olduğundan meta gibi bakamazsınız ve ilacın ekonomik yönüne de bakmak lazım. Çünkü ülkelerin bütçelerini çok ciddi anlamda etkiliyor. 2020 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu ilaca, 46 milyar lira ödedi. Bu yıl için ise bu rakamın 59 milyar liraya çıkacağı öngörülüyor” şeklinde konuştu.

Bazı ilaçlarda sıkıntı yaşanıyor

Başkan Demirci, Türkiye’nin kişi başına ilaca harcadığı para bakımından OECD ülkelerinin çok gerisinde kaldığının altını çizdi. “Toplam bütçenin ayrılan paylarına göre yine OECD ülkelerinin çok gerisindeyiz. Çünkü bütçemiz çok fazla değil. İlaç fiyatlarına zam yapılacağının konuşulduğu bu dönemde bazı ilaçların piyasada bulunmasında sıkıntı yaşanıyor. Bunu her zam döneminde yaşanıyor” açıklamasını yaptı.

Ulusal İlaç Sanayisine sahip olmalıyız

Pandemi döneminde sağlığın ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Demirci, “İlaca harcanan para kara deliktir, boşa harcanan bir para olarak görmemek gerekiyor. Ülke olarak, bir Ulusal İlaç Sanayisine sahip olmalıyız. Çünkü ilacın önemli bir bölümünü ithal ederken, ürettiğimiz ilaçların içerisinde ki ithal girdi oranları da çok yüksek. Ülke olarak ürettiğimiz bir molekül yoktur. O nedenle kendi ilacımızı kendimiz üretmeliyiz” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *