ANASAYFA arrow right Sağlık

İlaç, ekonomik krizden daha fazla etkilendi

İlaç, ekonomik krizden daha fazla etkilendi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.25
Eczacılar sıkıntılı ve zor günler geçiriyor. Çünkü ilaçların yüzde 55’inin ithal olması, ülkemizde üretilen ilaçların iç
2019’da vatandaşın sağlık harcaması artacak
Eczacılar sıkıntılı ve zor günler geçiriyor. Çünkü ilaçların yüzde 55’inin ithal olması, ülkemizde üretilen ilaçların içerisindeki girdi oranlarının yüksek olması yüzünden ekonomide dalgalanma eczacıları da vurdu. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında eczacıları daha sıkıntılı günler bekliyor. Ayrıca hem devletin hem de vatandaşın 2019 yılında sağlık harcamalarına ayıracağı miktar artacak gibi görünüyor.
Ekonomi de sıkıntılı sürecin devam ettiğini kaydeden Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, sağlığın ekonomik krizden olumsuz etkilendiğini söyledi. Sağlık harcamalarının yüzde 83’ünün devlet, yüzde 17’sinin vatandaş tarafından karşılandığını ancak 2019 yılında vatandaşın sağlık harcamalarının artacağına işaret eden Demirci, “İlaçta her zaman dışa bağımlı olduğumuzu söylüyoruz. Vatandaşın kullandığı ilaçların yüzde 55’i ithal yol ile geliyor ve ürettiğimiz ilaçların içerisindeki ithal girdi oranları da çok yüksek. Dolayısıyla ilaç ekonomik krizden daha fazla etkilendi” dedi.
Aralık, Ocak ve Şubat ayı
eczacılar için sıkıntılı geçecek
İlaç üreticilerinin zam beklentisinin olduğuna dikkat çeken Demirci, devletin yılda ilaca 27-30 milyar lira para harcadığının altını çizerken, “İlaca zam yapıldığından devletin ilaca harcadığı para artacaktır. Vatandaşın ise katkı payı, katılım payı ve muayene gibi ödediği ücretlerde artacak. Yani hem devletin hem de vatandaşın gideri artacak. Ayrıca kriz dolayısıyla ilaç firmaları kendilerini korumak için koşullarını eczacıların aleyhine ağırlaştırdılar. Eczaneler düşük kar ile çalışan kurumlar olduğundan maliyetlerin yükselmesinden ciddi olarak etkilendiler. Aralık, Ocak ve Şubat ayı eczacılar için sıkıntılı geçecek gibi” diye konuştu.
Sağlık, ekonomiden ister
istemez etkileniyor
İlaç Fiyat Kararnamesi’nin Şubatta açıklanacağını aktaran Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, konuşmasına şöyle devam etti: “Dövizdeki hareketlenmeye bakıldığında ilaçlara zam gelecek. Önemli olan ilaca ne kadar zam geleceğidir. Maddi açıdan rahatsanız sağlık açısından da rahatsınız demektir. Ancak ekonomi de sıkıntı yaşıyorsanız, sağlıkta ister istemez bundan etkileniyor. Ekonomimiz normal seyrinde ilerlese yılda bir defa ilaca zam yapılmasında sıkıntı yok, ama olağanüstü ekonomik koşullarda ise ilaca bir kaç defa zam yapılabilir mi diye bir soru aklımıza gelebiliyor.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *